VRHOVNI SUD RH PRESUDIO JE DA NEMA ZASTARE POTRAŽIVANJA PREPLAĆENIH KAMATA

VRHOVNI SUD RH PRESUDIO JE DA NEMA ZASTARE POTRAŽIVANJA PREPLAĆENIH KAMATA NA TEMELJU PRAVOMOĆNE KOLEKTIVNE SUDSKE PRESUDE U SLUČAJU FRANAK

120 000 BIVŠIH I SADAŠNJIH CHF DUŽNIKA MOŽE RAČUNATI DA ĆE DOBITI NA SUDOVIMA SAV PREPLAĆENI NOVAC

Zagreb, 14. lipnja 2018. Zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić, odvjetnica Nicole Kwiatkowski i voditeljica ureda Udruge Franak Sandra Žiga na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskome saboru izvijestili su hrvatsku javnost da je Vrhovni sud RH odlučio kako nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom CHF.

Vrhovni sud RH odlučio je sljedeće:
Kolektivnom tužbom u tzv „slučaju Franak“ prekinuta je zastara potraživanja preplaćenih kamata na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o jednostrano promjenjivoj kamatnoj stopi te je pravomoćnom presudom 13. lipnja 2014. zastara počela teći od početka za sva potraživanja preplaćenih kamata u privatnim sudskim postupcima.

Ukratko, za korisnike kredita oštećene jednostranim povećanjima kamatnih stopa to znači sljedeće:
Niti jedan tužbeni zahtjev iz tužbi za vraćanje preplaćenih kamata podignutih sve do 13. lipnja 2019., neće biti u zastari.
CHF dužnici koji nisu konvertirali CHF kredite, kao i oni koji su kredite otplatili prije konverzije, sada sa sigurnošću mogu tužiti i dobiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate (ugrubo se radi o 3-5 milijardi kuna ukupno preplaćenih kamata uslijed nedopuštenih povećanja kamatnih stopa od 2007. pa nadalje).
Postoje dvojbe oko vraćanja preplaćenih kamata za dužnike iz konvertiranih CHF kredita, no to su pitanja o kojima će sudovi tek donijeti svoje odluke. Zasad znamo za 4 presude županijskih sudova kojima je utvrđeno da konverzijom nije ukinuto pravo na utvrđenje ništetnosti ugovornih odredaba, ali konačni sud o tome ipak moramo čekati sve do nekih novih odluka Vrhovnoga suda.

Što ta odluka Vrhovnoga suda RH znači za euro i kunske dužnike u duhu sljedećih činjenica:

da se radi o identičnoj nepoštenoj ugovornoj odredbi o kamatnim stopama u svim ugovorima o kreditu
da su kamatne stope nedopušteno povećavane identično i u CHF, i u euro, i u kunskim kreditima
da dužnici iz euro i kunskih kredita također imaju pravo tužbama tražiti preplaćene kamate od banaka…

Odluka Vrhovnog suda RH posebno ne navodi kako bi se ona odnosila samo na CHF dužnike već generalno, bez obzira na valutu ugovora utvrđuje tri temeljna pravila, sukladno pravu Europske unije, kojima se osigurava potpuna i djelotvorna zaštita od primjene nepoštenih ugovornih odredaba sukladno Direktivi 93/13 EEZ, a čiji je cilj potpuna restitucija za potrošače oštećene nepoštenim ugovornim odredbama. Slijedom takva stajališta Vrhovnog suda, sukladno kojem se svakom potrošaču mora omogućiti uspostava pravnog i činjeničnog stanja kao da nepoštene ugovorne odredbe nikada nije niti bilo, mišljenje pravnih stručnjaka koji se bave takvim predmetima jest da nema nikakva razloga da se meritum kolektivne presude ne proteže i na euro i kunske kredite, jer bi sve drugo bilo suprotno Direktivi 93/13 EEZ i praksi Suda EU te bi bilo nepravično prema euro i kunskim dužnicima, koji su jednako oštećeni istim nepoštenim ugovornom odredbama, pa tako onda u skladu s time ne bi smjelo biti zastare potraživanja niti po tim kreditima.

Ukoliko i postoje kakve dvojbe nakon već donesenih presuda iz euro i kunskih kredita, Vrhovni sud RH će ih zasigurno brzo razriješiti povodom izvanredna pravnog lijeka u takvim sporovima.

Snaga i Udruga Franak čestitaju Vrhovnome sudu RH na izvrsnoj odluci u duhu prava Europske unije, ali prije svega čestitaju svim volonterima aktivistima Udruge Franak na velikome postignuću koje je prije svega njihova zasluga u upornoj i dugotrajnoj sudskoj borbi protiv nepoštena poslovanja hrvatskih banaka!

Udruga Franak će povodom nove sudske prakse organizirati konzultacije i tribine u većim gradovima tijekom nadolazećih mjeseci.

Presuda Vrhovnoga suda RH o kojoj govorimo nalazi se na linku:
http://www.vsrh.hr/…/20…/Priopcenje_VSRH_Rev-2245-2017-2.pdf

U iščekivanju presude Visokoga trgovačkog suda o nepoštenosti valutne klauzule CHF, svi dužnici koji žele tužiti banku zbog preplaćenih kamata informacije o tome mogu tražiti na pravnome mailu Udruge Franak: pravo.udrugafranak@gmail.com

UDRUGA FRANAK

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email