PRAVNA SIGURNOST 55.000 OBITELJI MORA BITI PRIORITET VRHOVNOG SUDA RH!

Nakon poziva Udruge Franak upućenog Vrhovnome sudu RH na presici održanoj u Hrvatskome saboru 18.1.19., kojim je traženo hitno postupanje VSRH povodom dviju revizija po pitanju prava 55000 oštećenih potrošača nakon što su konvertirali CHF kredite, VSRH je ukratko odgovorio:

„Shvaćamo vašu brigu, ali mi u ovome trenutku imamo 14.000 predmeta, i moramo uzeti u obzir više kriterija hitnosti te ne smijemo ostaviti dojam kako netko ima prednost u odlučivanju.“

Mi smo izrazito nezadovoljni takvom izjavom pristiglom s Vrhovnoga suda RH, i naglašavamo sljedeće:

  1. Odlukom po revizijama vezanim za prava potrošača nakon provedene konverzije CHF kredita, odlučuje se o 55.000 neriješenih predmeta, što je 292% više nego što VSRH u ovome trenutku ima na rješavanju. Pitamo se, je li važnije dati pravnu sigurnost za 55.000 oštećenih potrošača, ili je važnije brinuti o percepciji javnosti koja jednim dijelom nije niti svjesna štete koju su pretrpjeli te još uvijek trpe tih 55.000 obitelji čiji su članovi ugovarali CHF kredite.
  2. Predsjednik Vrhovnoga suda RH, Đuro Sessa, javno je u Hrvatskome saboru izjavio da predmeti po slučaju franak, zbog društvenog značaja imaju prioritet u rješavanju. Pitamo se, nakon već 7 mjeseci čekanja na odluku o konvertiranim kreditima, kakav je to prioritet. Ako je odluka o zastarama donijeta na VSRH-u za 3 mjeseca nakon što je revizija stigla na Vrhovni sud RH, ako već 3 godine pitanje prava na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita postoji, i VSRH itekako zna da je taj problem presudan za pravnu sigurnost 55.000 građana kod utuženja na temelju kolektivne sudske presude, kako je moguće da čekamo već 7 mjeseci na odluku.
  3. I konačno, u lipnju 2019. nastupa zastara potraživanja za preplaćene kamate, potrošači su već krajnje nervozni i sa zebnjom iščekuju odluku VSRH o njihovim pravima, pa u skladu s time VSRH ima i pravno, i moralno, i po pitanju pravednosti obvezu da taj predmet riješi hitno i bez odlaganja.

Mi smo već višekratno objasnili da konverzija nije ispunila obvezu po pravu EU da se nakon utvrđenja ništetnog ugovora ili ništetnih nepoštenih odredaba mora izvršiti kompletna restitucija, i dokazali smo matematički da se glavnica u slučaju presude smanjuje i do 20% više nego što je smanjena glavnica nakon konverzije te smo dokazali da je preplata s pripadajućim zateznim kamatama na temelju presude veća za 400% do 500% od „preplate“ na temelju razlike CHF kredita i novoga euro kredita koji se otplaćuje nakon konverzije CHF kredita.

Treba li po stoti put reći i to da su banke iskoristile pravne praznine iz Zakona o konverziji te su nametnule nepoštene kamatne stope iz euro kredita za izračune konverzije, a nakon toga su nametnule nepoštene marže o kojima se nije pregovaralo, što je u suprotnosti s Direktivom 93/13.

Pozivamo Vrhovni sud RH još jednom, da bez odlaganja pristupi rješavanju opisanoga problema, i da izvijesti javnost odmah po donošenju svoje odluke o pravorijeku.

 

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email