TRAŽIMO OD VLADE RH HITNO DONOŠENJE ZAKONA O ZAMRZAVANJU KREDITNIH OBVEZA, BEZ NAPLATE KAMATA I DRUGIH TROŠKOVA!

OTVORENO PISMO VLADI RH

Uvjete i načine odobravanja moratorija hrvatska Vlada prepustila je bankama bez donošenja posebnog zakona iako je za to bilo više nego dovoljno vremena. Takvo neobjašnjivo povjerenje hrvatske Vlade bankama rezultiralo je kaosom koji danas imamo. Kreditne obveze stižu na naplatu, a nitko još ne zna hoće li banka odobriti njihov zahtjev za odgodom plaćanja i pod kojim uvjetima. Na web stranicama najvećih banaka nalazimo malo ili nedovoljno informacija o troškovima moratorija, a bankama je prepušteno da same odluče o odobrenju, procjeni ili odbijanju svakog pojedinačnog zahtjeva upućenog od strane potrošača.

Osuđujemo to veliko povjerenje hrvatske Vlade ukazano Hrvatskoj udruzi banaka, čijih 8 članica osuđenih u kolektivnom procesu već više od 15 godina u Hrvatskoj rade nepošteno, nesavjesno i nezakonito na štetu potrošača, te tražimo od hrvatske Vlade da ovaj put za razliku od financijske krize 2008. godine reagira na vrijeme i zaštiti svoje građane od samovolje i pohlepe osuđenih banaka donošenjem zakona kojim bi se kreditne obveze zamrznule na najmanje 6 mjeseci.

Moratorij uz obračun kamata nije nikakva pomoć kako to banke žele prikazati javnosti, već je to samo odgoda plaćanja dijela ili cijele mjesečne obveze po kreditu koje prije ili kasnije dolaze na naplatu. Banka s moratorijem ne oprašta ništa već dapače zarađuje ovisno o tome na koji način će naplatiti kamate iz moratorija koje će sve banke obračunavati na odobreni poček na kredit.

Zar će banke opet biti jedine koje će zarađivati na ovoj kriznoj situaciji? Građani su već sada na koljenima od tereta dospjelih obveza, mnogi su ostali bez posla, a banke će pod krinkom moratorija kao pomoći zarađivati kao da se njih to ne tiče.

Prisjetimo se što se desilo nakon velike financijske krize 2008. koja je zadesila Hrvatsku nakon što su se građani masovno zadužili novim stambenim, hipotekarnim i gotovinskim kreditima koje su najvećim dijelom podigli za rješavanje stambenog pitanja? Banke su odlučile maksimizirati svoju zaradu i to preko hrvatskih građana na način da su u periodu najveće krize od 2008. do 2012. počele nekontrolirano, samovoljno i nezakonito povećavati kamatnu stopu, u svim kreditima bez obzira na valutu, što je rezultiralo značajnim porastom kamate u odnosu na početno ugovorenu i velikim porastom mjesečne obveze kredita. Tako, ukoliko ste ugovorili stambeni kredit 2007. god. s promjenjivom kamatnom stopom od 5,65% koja se mijenja odlukom banke, i banka je tu svoju nezakonitu odredbu iskoristila povećavajući kamatu, do kraja 2012. kamata vam je mogla iznositi 7,65%., a što je sve ovisilo o odluci pojedine banke i njezinoj razini pohlepe. One niže kamatne stope iz CHF kredita narasle su sa 4% na 6,5%. HNB je sve to mirno promatrao i do danas nije reagirao kako bi zaustavio takvo nezakonito ponašanje banaka iako pravomoćne presude potvrđuju pljačku svih hrvatskih građana bez obzira radilo se o kreditu u euru, kunama ili švicarskom franku.

Zato i danas u dugoročnim kreditima imamo nerazumno visoke kamate na stambene kredite, i na takvim klijentima banke najviše zarađuju ne želeći im smanjiti postojeću kamatu pod krinkom kreditne nesposobnosti klijenta, iako za smanjenje postojeće kamate nije potrebno refinanciranje kredita već samo dobra volje banke, koje naravno nema. Tako su oni potrošači koji imaju smanjena primanja u odnosu na vrijeme kada su podigli kredite osuđeni na plaćanje najviše cijene kredita, a ako kasne s plaćanjem banka je odlučila da kao neuredni platiše ne mogu dobiti niti moratorij, u slučaju gubitka posla, a koji u konačnici opet plaćaju sami potrošači. Time je jedna ranjiva skupina građana ostavljena na rubu litice od koje ih dijeli samo tri mjeseca kada krenu pristizati ovrhe na kućnu adresu.

Dvostruki efekt rasta mjesečne obveze u vrijeme zadnje financijske krize dodatno su osjetili potrošači zaduženi u valuti CHF kojima se mjesečna obveza udvostručila uslijed drastičnog rasta tečaja i kamate te su s rastom glavnice ušli u dužničko ropstvo. To je bio period koji će mnogi hrvatski građani pamtiti jer su ih banke nezakonitim postupanjem dovele u dužničko ropstvo, otkazale kredite, ovršile i deložirale nakon prodaje jedine nekretnine.

Banke su zbog megalomanske želje za profitom, stvorile horde blokiranih građana, ostavljajući ih bez domova, dok su one u isto vrijeme ostvarivale najveći rast dobiti i bonusa. Zato takvo povjerenje hrvatske Vlade u banke vrijeđa sve građane koje te iste banke pljačkaju već više od 15 godina i protiv kojih su 30.000 njih podigli tužbe za povrat opljačkanog novaca. Takvih partnera u osmišljavanju mjera za oporavak gospodarstva i pomoći građanima trebali bi se sramiti i odreći svi koji zazivaju i pozivaju se na pravnu državu i pošten rad hrvatskih institucija.

Zato tražimo od hrvatske Vlade da napokon reagira i zaštiti hrvatske građane od takvih dobročinitelja i donese zakonsko rješenje o zamrzavanju obveza kojim bi se zaustavila otplata kreditnih obaveza svim građanima koji su ostali bez posla ili su im primanja smanjena na minimalno 6 mjeseci. Nakon isteka korištenja odgode plaćanja nastavilo bi se plaćanje po postojećem otplatnom planu kao da moratorija nije biti bilo.

Zakonskim rješenjem moraju biti obuhvaćeni svi građani bez obzira na status urednosti plaćanja, jer ćemo nakon tri mjeseca imati novu epidemiju, i to epidemiju ovrha i deložacija, što će naveliko rezultirati već viđenim scenarijom tijekom prošle krize kada je hrvatska Vlada propustila reagirati i dopustila bankama da provode anarhiju i harače hrvatske građane.

UDRUGA FRANAK

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email