Nadzor nad provođenjem konverzije kredita CHF u EUR

Dragi naši članovi,

Udruga Franak je danas poslala upit Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci te Vam dopis prenosimo u cijelosti:

PREDMET: Nadzor nad provođenjem konverzije kredita CHF u EUR

Poštovani,

Dana 30. rujna 2015. godine stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju koji se odnosi na konverziju kredita s valutnom klauzulom CHF. S obzirom da je provedba zakona prepuštena isključivo bankama što se tiče određivanja kamatnih stopa na EUR kredite, tražimo kao predstavnici korisnika kredita, da nam se prije provedbe učine dostupni podaci o kretanjima kamatnih stopa po tim kreditima za sve banke koje će provoditi ovaj zakon. Molimo da nam se dostavi ispis kretanja kamatnih stopa za svaki mjesec svake godine i za svaku banku pojedinačno.

U skladu s informacijama koje smo imali prije donošenja zakona, takve podatke imaju Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka, te molimo da se isti objave javno, kako bi dužnici (potrošači) mogli izvršiti kontrolu izračuna koje će banke slati u skladu sa zakonskim rješenjem u narednih 45 dana.

Mišljenja smo da shvaćate ozbiljnost ovog problema koji je nanio i još uvijek nanosi neizmjernu štetu mnogim obiteljima u Republici Hrvatskoj te Vas zato molimo za objavu podataka kako ne bi došlo do jednostrane samovolje i manipulacije s podacima koje će banke dostavljati.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email