U OČEKIVANJU NOVIH POBJEDA ŽELIMO VAM SRETNU I USPJEŠNU 2019. GODINU!

Drage članice i članovi Udruge Franak,

za kraj godine podsjećamo vas na sva postignuća za koja je Udruga Franak itekako zaslužna, i kojih bez djelovanja Udruge Franak nikada ne bi bilo.

Tijekom ove godine dogodilo se sljedeće:

 1. Vrhovni sud RH odlučio je da nema zastare potraživanja za naše tužbene zahtjeve na temelju kolektivne sudske presude, točnije, potraživanja preplaćenih kamata za Erste, Hypo/Addiko, Zaba, PBZ, OTP, Splitska i RBA nisu u zastari sve do lipnja 2019., dok preplaćene kamate za Sber/Volks te preplaćeni tečaj CHF za svih osam banaka ne zastarijevaju sve do lipnja 2023.
 2. U lipnju je Visoki trgovački sud odlučio da je svih 8 osuđenih banaka u kolektivnome sporu ugovaralo nepoštene i ništetne ugovorne odredbe i o valutnoj klauzuli CHF, i o kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke. To znači da 125 000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite ima pravo na obeštećenje, s tim da ipak moramo napomenuti da nismo još sigurni za konvertirane kredite, o čemu će Vrhovni sud RH donijeti konačnu odluku nadamo se početkom 2019. U srpnju je već donesena i prva prvostupanjska presuda kojom je utvrđeno da su u jednome CHF ugovoru ništetne i kamata i valuta.
 3. Povećao se broj pravomoćnih presuda za preplaćene kamate kojih ima zasigurno više od 50, uz više stotina prvostupanjskih presuda. Posebice nas veseli činjenica da većina sudova dosuđuje preplaćene iznose i dužnicima koji su konvertirali kredite, pa postoje već i pravomoćne presude i za takve kredite. Po svim pravomoćnim presudama isplaćeni su preplaćeni iznosi, ako nikako drugačije, onda ovrhom banaka.
 4. Naglašavamo da svi vi koji ste već tužili za preplaćene kamate, nakon što Vrhovni sud RH odluči o revizijama banaka po pitanju pravomoćne kolektivne presude, nakon konačne vjerujemo pozitivne odluke, svakako trebate podići još jednu tužbu, i to za ništetnu valutnu klauzulu CHF uz dodatno obeštećenje za razliku tečaja.
 5. Maksimalni tužbeni zahtjev dolazi iz tužbe za ništetan CHF ugovor, no po tome pitanju još uvijek čekamo sudsku praksu te se o takvoj tužbi morate detaljno savjetovati s odvjetnikom.
 6. Postoji već čitav niz presuda za preplaćene kamate iz kunskih i euro kredita, po kojima i takvi dužnici imaju pravo na kompletne iznose preplaćenih kamata, bez zastare potraživanja.
 7. Organizirali smo savjetovanja s odvjetnicima, i ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi s time, uputite svoje pitanje na pravo.udrugafranak@gmail.com Na Vaše pitanje dobit ćete automatski odgovor, koji trebate detaljno pročitati i postupiti u skladu s uputom iz toga odgovora.
 8. Očekujemo konačne odluke Vrhovnoga suda najkasnije do ožujka 2019. o sljedećim pitanjima:
  – Imamo li nakon konverzije pravo na obeštećenje
  – O revizijama banaka nakon kolektivne presude
  – O zastarama potraživanja za kunske i euro kredite
  – O ništetnosti CHF ugovora, no to pitanje vjerojatno neće biti riješeno prije kraja 2019.
 9. Zajedničkim aktivnostima zastupnika Aleksića i Udruge Franak tijekom 2018. na preporuku HNB-a došlo je do ponude banaka za smanjenje kamatnih stopa, pa smo vas uputili da zatražite od banaka smanjenje kamatnih stopa, i vjerujemo da su mnogi od vas u tome i uspjeli. Na temelju takve inicijative jest donesena i najnovija preporuka HNB-a kojom se preporučuje bankama da svakome tko to zatraži dostavi potrebnu dokumentaciju za tužbe, unatoč tome što je kredit u međuvremenu otplaćen. Nadamo se da će banke koje dosad nisu davale dokumentaciju, prihvatiti i tu preporuku HNB-a.

U očekivanju novih pobjeda želimo vam sretnu i uspješnu 2019. godinu!

Vaša i naša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email