Socijalna osjetljivost banaka – deložacije, nezakonito poslovanje, manipulacije, hirovitost

 

„Banke žele iskoristiti ovu situaciju kako bi uvjerile građane u svoje dobre namjere i brigu za dobrostanje građana. Da su zaista socijalno osjetljive, ne bi se morale tako nazivati u svom priopćenju već bi to za njih trebalo govoriti njihovo poslovanje. Naši članovi su zgroženi činjenicom da u trenutku kada se ozbiljno radi na rješavanju problema koji je nastao kao rezultat nezakonitog poslovanja banaka, te iste banke govore da suosjećaju s onima na kojima nepravedno zarađuju već godinama“, smatra Udruga Franak.

Iz Udruge govore da se ovdje radi o pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti:,,Hrvatska udruga banaka izjavila je kako će najavljivano rješenje Vlade ići na teret poreznih obveznika. Hrvatska udruga banaka očito zaboravlja koliko su banke dodatnog profita zarađivale godinama. Radi se o više od tri milijarde kuna po kamati i više od osam milijardi kuna na temelju tečajne razlike u CHF kreditima. Na taj način su u proračun direktno uplatile, na štetu lihvarenih građana, preko dvije milijarde kuna. Nikome nije u interesu da se našteti bilo kojoj pravnoj osobi u Republici Hrvatskoj, ali ako želimo zdravu ekonomiju i gospodarski rast, potrebno je sankcionirati nezakonita poslovanja tih pravnih osoba.“

Udruga Franak upozorava da banke mogu tražiti ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona, ali je nedopustivo prejudicirati odluke Ustavnog suda i na taj način ucjenjivati Vladu Republike Hrvatske te zastrašivati građane i sve porezne obveznike ove države. Iz Udruge zaključuju da su takve najave HUB-a direktan pritisak na Ustavni sud.

Još su jedan od pokušaja manipulacije, smatraju predstavnici Udruge Franak, izjave o kupovini jahti i apartmana kreditima u švicarskim francima. Kažu kako je 98 posto kredita upravo stambenih i to za prvu nekretninu. Zbog nezakonitog poslovanja banaka, mnogi su deložirani iz tih svojih prvih, nažalost i jedinih, nekretnina. U isto vrijeme, podsjeća Udruga Franak, te banke su isplaćivale dodatne bonuse članovima svojih uprava čija privatna imovina uvelike premašuje njihove mogućnosti.

Dodaju da se ovdje radi i o ignoriranju presude Vrhovnog suda u kojoj stoji da su banke nezakonito poslovale. „Gospodin Bohaček radi veliku štetu bankarskom sektoru, pa čak i onim bankama koje nisu nudile ovaj proizvod. Svojim će nastupima dokrajčiti povjerenje koje su nekoć uživali u svojoj javnosti te tako i direktno ugrožava sve dioničare banaka i građane koji imaju depozite u istim bankama“, smatra Udruga Franak.

„Bankama zapravo ne treba davati porezne olakšice, već ih treba oštro kazniti zbog teških manipulacija kamatama na bankarskom tržištu, što je svojom odlukom potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske. Tražimo da se postavi pitanje kaznene odgovornost pojedinih članova uprave banaka i odgovornih u Odjelima za upravljanje rizicima zbog lihvarenja građana, nezakonitog poslovanja i jednostranog podizanja kamatnih stopa te plasiranja na tržište izuzetno rizičnih i špekulativnih kredita bez adekvatnih upozorenja.

Iz Udruge predlažu bankama, ako se zaista žele pokazati kao socijalno osjetljive, neka podrže konverziju uz umanjenje glavnice i isplatu preplaćenih sredstava, ali za sve CHF kredite, i za one otplaćene i za one otkazane. Također, građanima neka vrate sve preplaćene kamate u svim kreditima i dodatnu zaradu na tečajnoj razlici u zadnjih 10 godina. „Ako žele vratiti svoj ugled i povjerenje građana, neka im se ispričaju, vrate nekretnine koje su nezakonito ovršile i zbrinu sve one kojima su uništile živote.“

Napore Vlade da riješi ovu krizu pozdravljaju jer ,,vrijeme je da netko bankama pokaže da niti jedan ugovor ne može biti iznad Zakona i Ustava Republike Hrvatske“. Udruga Franak poručuje da nacionalni interes države mora biti zaštita svojih građana koji su prevareni i izdani. „Ova situacija postaje bezizlazna za mnoge naše članove te ako se ona ubrzo ne riješi, možemo očekivati svašta“, zaključuju predstavnici Udruge Franak.

 

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email