NIŠTETAN JE KONVERTIRANI CHF UGOVOR

Udruga Franak obavještava kako je prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Rijeci od 1. ožujka 2019. presuđeno da je ništetan ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF i to nakon što je izvršena konverzija valute CHF u valutu EURO u skladu s tzv. Zakonom o konverziji. Presudu je izborila zastupnica tužitelja odvjetnica Nela Šuša, a presudu je donijela sutkinja Katarina Bajčić Ivančević.

Sutkinja Bajčić Ivančević presudila je ništetnost konvertiranoga CHF ugovora na temelju sljedećih činjenica:
1. Za konverziju CHF kredita nije sklopljen novi ugovor, već aneks koji prati sudbinu osnovnoga ugovora koji unatoč aneksu i dalje postoji.
2. Konverzija kredita, nije zapreka da se naknadno utvrdi ništetnost cijelog ugovora ili pojedinih odredbi jer se pravo na isticanje ništetnosti nikada ne gasi.
3. Ugovorne strane ne mogu svojom voljom konvalidirati ništetne odredbe ugovora, niti obnovom niti nagodbom jer ako je ništetan osnovni ugovor, ništetni su i svi njegovi dodaci jer ništetnost se utvrđuje ex tunc.
4. Sklapanjem aneksa tužitelj se nije odrekao svojeg prava na utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu, a to znači da tužitelj ima pravni interes utvrditi ništetnost ugovora o kreditu.
5. Odredbe ugovora o kreditu koje se odnose na promjenjivu kamatnu stopu te na valutu CHF u kojoj je izražena visina kredita čine odredbe o predmetu i cijeni, a budući da su te odredbe ništetne, ništetan je i ugovor, koji ne može opstati bez predmeta i cijene.
Tužitelj nije tražio isplatu na temelju utvrđenja ništetnosti, pa će za vraćanje svih svojih uplaćenih iznosa i pripadajućih zateznih kamata morati podići novu tužbu.

Ova presuda veliko je ohrabrenje onima koji traže utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu te je još jedna u nizu pozitivnih presuda za konvertirane CHF kredite, što nam daje za pravo vjerovati da će Vrhovni sud RH nakon pozitivnih pravomoćnih odluka u Zadru i Osijeku te nakon pozitivnih prvostupanjskih odluka sudova u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku te na još nekoliko općinskih sudova, konačno odlučiti da potrošači s konvertiranim CHF kreditima imaju pravni interes zahtijevati svoje preplaćene iznose od banaka s kojima su ugovorili CHF kredite.
Podsjećamo još jednom da je vremena za tužbe sve manje, da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. te pozivamo sve dužnike da što prije pripreme sve što je potrebno za podizanje tužbi, da se jave odvjetnicima i ugovore zastupanje kako ne bi zakasnili s predajom svojih tužbi općinskim sudovima.

Naravno, još jednom pozivamo Vrhovni sud RH da što prije objavi odluku o tome imaju li potrošači s konvertiranim CHF kreditima pravo na privatnu tužbu utemeljenu na kolektivnoj sudskoj presudi u slučaju franak, kako bi svi potrošači konačno imali pravnu sigurnost za svoje sudske postupke.

UDRUGA FRANAK

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email