Podržavamo donošenje Interpelacije o radu Vlade RH

·                    Udruga Franak podržava donošenje Interpelacije o radu Vlade Republike Hrvatske
·                    Banke medijskim spinovima zavaravaju javnost o gubicima uslijed konverzije

Zagreb, 5. svibnja 2016.

Udruga Franak tražila je 31. ožujka od Vlade RH  da dostavi podatke o predarbitražnim zahtjevima banaka. Do danas Udruga Franak iz Vlade RH nije dobila nikakve konkretne podatke.
Smatramo da se radi o iznimnom javnom interesu te da javnost ima pravo znati što to banke traže od Republike Hrvatske u zamjenu za odustajanje od arbitraže u Washingtonu, a isto tako smatramo da je potrebno poduzeti odlučne korake da se banke spriječi u njihovu nastojanju da od Republike Hrvatske iskamče novac koji im ne pripada.
U skladu s time, Udruga Franak podržava nedavno predloženu Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja Vlade Republike Hrvatske u postupcima koji će se pred međunarodnim arbitražnim sudištima pokrenuti protiv Republike Hrvatske zbog donošenja Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o kreditnim institucijama.
Valja naglasiti kako ta interpelacija nije uperena protiv Vlade RH, nego naprotiv, usmjerena je za dobrobit Republike Hrvatske te je u biti pomoć Vladi RH da učini bitne korake za ostvarivanje suvereniteta Republike Hrvatske u okvirima EU-a.
Podsjećamo, ono što podržavamo i što se interpelacijom traži jest da se potvrdi sljedeće:
1.       Da Hrvatski sabor podržava rješenje za konverziju CHF kredita te da Vlada RH mora izvijestiti Sabor o učincima konverzije na hrvatsko gospodarstvo.
2.       Da Hrvatski sabor nakon ulaska Hrvatske u EU ne podržava vođenje investicijskih sporova na temelju dvostranih sporazuma s državama članicama EU-a o zaštiti ulaganja.
3.       Da Hrvatski sabor obveže Vladu RH na isticanje prigovora nenadležnosti međunarodnih arbitražnih sudišta  za investicijske sporove s državama članicama EU-a.
4.       Da Hrvatski sabor obveže Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak dvostranih ugovora sklopljenih između država članica EU-a i Republike Hrvatske.

Udruga Franak sumnja i u medijske spinove o gubicima banaka od 7-8 milijardi kuna uslijed konverzije CHF kredita. HNB je u prvim projekcijama govorio o 3 do 4 milijarde kuna gubitka banaka, a ako se tome dodaju porezne olakšice gubitak se smanjuje za dodatnih 20%. Tek nakon dostavljenih izvještaja banaka o učincima konverzije, znat će se pravi iznosi smanjenja bivše CHF kreditne aktive hrvatskih banaka. Banke uz blagoslov HNB-a ponovo spinovima pokušavaju zavarati javnost, ali i Vladu RH o svojim „poteškoćama“ u vezi s konverzijom CHF kredita.

Vlada RH i javnost u Republici Hrvatskoj ipak će uskoro saznati pravu istinu, a novi izvještaji o velikoj dobiti najvećih hrvatskih banaka u prvome kvartalu 2016. godine idu u prilog tvrdnjama da je konverzija bila pozitivna i za građane, i za banke, i za Republiku Hrvatsku te za njezino gospodarstvo u cjelini.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email