ZAR JE TO VJERODOSTOJNO?!

HDZ odbacio zakonski prijedlog SNAGE za početne fiksne kamatne marže !
HDZ omogućio nastavak nezakonita kamatarenja i bankarske samovolje !
Udruga Franak poručuje da NIKADA neće odustati od svoje borbe za zakonite kredite !

Zagreb, 1.12.2017.  Konačno je došao dan koji smo s puno vjere u razboritost i savjest zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru iščekivali. U četvrtak 30.11.17. bila je njihova prigoda da hrvatskim građanima pokažu kako im je interes građana ispred interesa banaka, ispred stranačke pripadnosti. Nažalost, očekivanja udruge s 30 000 članova i očekivanja članova naših obitelji, ponovno su iznevjerena.

Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) doživjele su sudbinu izmjena Zakona o zaštiti potrošača te sa 70 glasova PROTIV, 8 suzdržanih i 39 glasova ZA, taj prijedlog izmjena ZPK-a nije prošao u drugo čitanje. Žalosna je to činjenica, a itekako dovodi u pitanje snagu dane riječi i snagu potpisa podrške zastupnica i zastupnika koji su prethodno, njih 78, svojim potpisima dali podršku ovim zakonima.

Da podsjetimo, krajem listopada naš zakon koji je predložio saborski zastupnik SNAGE Goran Aleksić, a kojim bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne sudske presude svim potrošačima oštećenicima koji ulaze u vremenski period obuhvaćen kolektivnom sudskom presudom, dakle KUNSKIM, EURO i CHF dužnicima, nije dobio potrebnu većinu u Hrvatskome saboru.

Isto to se dogodilo i jučer 30.11.17. kada su zastupnici imali prigodu za popravni ispit na kojem su trebali i morali podržati prolazak zakona o početnim fiksnim maržama u drugo čitanje. Da su izmjene ZPK-a prihvaćene, napokon bi se u svim kreditima u kojima nisu ugovorene fiksne kamatne marže, i to bez obzira na valutu kredita (KUNE, EURI ili CHF), kamatne marže morale ugovoriti u početnim iznosima. Na temelju početnih marži kamatne stope pale bi za 1 do 3 postotna boda, a na temelju smanjenja kamatnih stopa anuiteti bi pali za 5% do 20%, ovisno o tome kada su krediti ugovoreni i koliki je preostali period njihove otplate. Takvih kredita u ovome trenutku ima preko 100.000, a to znači da bi preko 100.000 obitelji konačno mogle odahnuti, jer bi nezakonito kamatarenje hrvatskih banaka bilo zaustavljeno. Taj prijedlog izmjena ZPK iznimno je važan, jer ono što se njime trebalo riješiti nije moguće riješiti nikako drugačije nego samo i jedino zakonom. Razlog tome jest činjenica da sudovi nemaju ovlast definirati parametre, njihova ovlast jest isključivo utvrditi da su parametri nepošteni, što je već utvrđeno u više privatnih sudskih procesa. Međutim, sudovi po utvrđenju nepoštenosti nisu imali ovlast utvrditi i točne parametre, nego tu ovlast ima isključivo zakonodavna vlast odnosno Hrvatski sabor.

Posebno nas žalosti činjenica da je HDZ kao vladajuća većina u Hrvatskome saboru, u srpnju ove godine potpisom Gordana Jandrokovića dao nedvojbenu potporu Udruzi Franak za prijedlog da se metodologija za kamatne marže konačno zakonski definira, da bi jučer zastupnice i zastupnici HDZ-a glasali potpuno suprotno, dakle protiv zakona s takvim rješenjem. Zar je to vjerodostojno?

Podsjećamo javnost i zastupnike iz redova vladajućih na HDZ-ovu službenu izjavu:

„Slijedom navedenog, svakako se zalažemo da se tijekom 2017. godine dopuni Zakon o potrošačkom kreditiranju na način da se u Zakonu utvrdi metodologija temeljem koje će se određivati fiksni dio kamatne stope. Pritom će u Zakon biti potrebno staviti odredbu prema kojoj bi kreditne institucije imale određeno vrijeme tijekom kojega će imati obvezu s dužnikom, izmjenama ugovora o kreditu ugovoriti parametre prema kojima je kamata promjenjiva, odnosno primijeniti metodologiju koja će biti utvrđena u Zakonu.“ 

Iako duboko razočarani događanjima i odbacivanjem našeg drugog zakona, nećemo odustati od bitke za preplaćene kamate i fiksne kamatne marže.

Nema predaje! Idemo dalje, i nećemo odustati od naše borbe sve do konačnog zaustavljanja bankarskog kriminalnog nezakonitog poslovanja na štetu hrvatskih građana!

Udruga Franak

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email