ZAKON ZA POVRAT PREPLAĆENIH KAMATA NIJE DOBIO PODRŠKU VEĆINE U HRVATSKOME SABORU!

 

27. listopada 2017.
Naš zakon koji je predložio saborski zastupnika SNAGE Goran Aleksić, a kojim bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne sudske presude svim potrošačima oštećenicima koji ulaze u vremenski period koji je obuhvaćen presudom, dakle KUNSKIM, EURO i CHF dužnicima, danas nije dobio potrebnu većinu u Hrvatskome saboru.

Nažalost, opozicija na glasovanju nije bila u punome sastavu, a dio većine koji je prije dao podršku zakonu, danas tom istom prijedlogu zakona nije dao podršku za ulazak u drugi krug rasprave.

Moramo reći da nismo iznenađeni jer dobro znamo kako funkcionira politika kao i kako funkcioniraju odnosi u politici, ali smo svejedno nezadovoljni, jer smatramo kako bi interes građana Republike Hrvatske morao biti iznad stranačke pripadnosti i odanosti.

Usprkos svemu, mi ne odustajemo od predloženog zakona i predložit ćemo ga ponovo jer mi ne odustajemo na prvoj prepreci, već još snažniji i odlučniji idemo dalje u borbu za vladavinu prava!

Ono što je bitno jest da je provedena rasprava o preplaćenim kamatama i to u trajanju od dva sata pa zastupnici više ne mogu reći da su neinformirani, da im nije jasno ili nešto slično tome.

Uskoro će se na dnevnom redu naći naš drugi zakon, Zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je na neki način i važniji od ovog zakona jer ono što valja riješiti njime nije moguće riješiti nikako drugačije nego samo i jedino zakonom. Naime, sudovi nemaju ovlast definirati parametre, njihova ovlast je utvrditi da su parametri nepošteni. Predloženim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se utvrdila metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima, i to bez obzira na valutu kredita (KUNE, EURI ili CHF) u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način.

Nema predaje!

Idemo dalje!

Udruga Franak
Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email