ZABA počela odobravati konverzije i nakon što je istekao zakonski rok

Zagreb, 10. veljače 2017.  

Udruzi Franak javio se nedavno njezin član s invaliditetom, čovjek koji ne čuje, pa zbog toga i ne govori. Uslijed hendikepa nije na vrijeme prihvatio konverziju svojeg CHF kredita koji je ugovorio sa Zagrebačkom bankom d.d., pa se obratio Udruzi Franak za pomoć. Udruga je pokrenula aktivnosti prema ZABA-i radi naknadnog odobravanja konverzije te je u svemu zatražila i pomoć pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Nakon dopisivanja sa ZABA-om koje je pokrenula i Udruga Franak i pravobraniteljica, ZABA je odlučila odobriti naknadno konverziju osobi s invaliditetom.

Saznajemo da je u međuvremenu još jednoj osobi odobrena naknadna konverzija u ZABA-i.

Pozdravljamo humanu gestu ZABA-e te pozivamo i ZABA-u i sve druge banke da odobre naknadne konverzije svim dužnicima koji nisu na vrijeme prihvatili konverziju, iz opravdanih razloga, bilo da se radi o tome da je netko u njihovo ime primio poštu, bilo da se radi o iznenadnoj nesreći u obitelji, bilo da se radi o ljudima koji jednostavno nisu shvatili o čemu se radi, i slično.

Takve humane geste svakako će doprinijeti poboljšanju percepcije koju javnost ima o bankama, a ta percepcija itekako je bitna za poslovanje banaka i za povjerenje potrošača u rad banaka.

Vrijeme je da hrvatske banke prihvate sve činjenice o svojem poslovanju u prošlosti, i da kod budućih klijenata stvore drugačiju sliku od one koju trenutno imaju.

Treba li u svemu tome ponoviti da hrvatske banke unatoč svemu i dalje primjenjuju u velikome broju kredita samovoljno van-ugovorno određene kamatne parametre?

Pozivamo sve dužnike koji nisu na vrijeme prihvatili konverziju CHF kredita, a žele je izvršiti, da se jave svojim bankama službenim dopisima i zamole da se konverzija izvrši unatoč tome što je zakonski rok za konverziju istekao!

Pozivamo hrvatske banke da prihvate naknadne konverzije, ali i da učine dodatne korake i vrate bankarstvo na pravi kolosijek!

 

Udruga Franak
Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email