UDRUGA FRANAK OTVORENIM PISMOM POZVALA JE SVE ZASTUPNIKE DA GLASAJU ZA ZAKON KOJIM BI SE KAMATE SMANJILE DO 20% SVATKO TKO BUDE PROTIV TOGA ZAKONA, STAJE NA STRANU KRIMINALNIH NEZAKONITIH RADNJI HRVATSKIH BANAKA

SVIM KLUBOVIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKOME SABORU, ZASTUPNICIMA ŽELJKU LACKOVIĆU, IVICI MIŠIĆU, MARINU ŠKIBOLI I IVANU LOVRINOVIĆU

OTVORENO PISMO – POZIV ZA PODRŠKU IZMJENAMA ZAKONA O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

  1. studenoga 2017. Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora, pozivamo vas da u petak kada će najvjerojatnije na izglasavanju biti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (PZ br. 166), koji je predložio zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić uz podršku 78 zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru, obavezno GLASATE ZA TAJ PRIJEDLOG!

Za taj zakon Udruga Franak dobila je podršku svih parlamentarnih stranaka već nekoliko puta, a najznačajniju podršku dobila je u srpnju 2017. kada je HDZ poslao službeni dopis Udruzi Franak te je nedvojbeno potvrdio da podržava da se tijekom 2017. propiše metodologija za iznalaženje kamatnih marži u kreditima u kojima marže nisu ugovorene, citiramo najvažniji dio toga HDZ-ova dopisa s potpisom Gordana Jandrokovića:

„Slijedom navedenog, svakako se zalažemo da se tijekom 2017. godine dopuni Zakon o potrošačkom kreditiranju na način da se u Zakonu utvrdi metodologija temeljem koje će se određivati fiksni dio kamatne stope. Pritom će u Zakon biti potrebno staviti odredbu prema kojoj bi kreditne institucije imale određeno vrijeme tijekom kojega će imati obvezu s dužnikom, izmjenama ugovora o kreditu ugovoriti parametre prema kojima je kamata promjenjiva, odnosno primijeniti metodologiju koja će biti utvrđena u Zakonu. Metodologija iz Zakona primijenila bi se i na važeće ugovore o kreditu, ali ne bi imala retroaktivni učinak već bi djelovale pro futuro, što je u skladu s dosadašnjim odlukama Ustavnog suda. Naime, Ustavni sud je izrazio svoj stav da se na ovakav način ne rješava pitanje promjenjive kamatne stope kod ranije sklopljenih ugovora o kreditu nego se samo konkretiziraju već postojeća načela i odredbe Zakona o obveznim odnosima (određenost činidbe, ravnopravnost ugovornih strana, jednakost uzajamnih činidbi, savjesnost i poštenje, zabrana znatne neravnoteže u pravima i obvezama stranaka i dr.). čak i ako bi se dotični slučaj tumačio kao povratna primjena, takvo postupanje je dopušteno sukladno članku 90. Ustava Republike Hrvatske, kada se radi o posebno opravdanim razlozima koji ovdje zasigurno postoje.“

U skladu s višekratno iznesenim stavovima svih parlamentarnih stranaka, koje su stranke iznosile svaki put prije parlamentarnih izbora, i svaki put su sve stranke obećavale da će podržati odnosno zakonsko rješenje koje je upravo prošlo raspravu u prvome čitanju, pozivamo sve zastupnice i zastupnike da glasaju ZA odnosni zakon te time omoguće da između dvaju čitanja zastupnik Aleksić i Vlada RH dorade zajednički prijedlog zakona u konačni prijedlog za donošenje.

Udruga Franak koja ima cca. 30.000 članova, ali se bori za prava 200.000 od banaka oštećenih obitelji, ima stav da svatko onaj tko bude PROTIV zakona, otvoreno staje na stranu kriminalnog poslovanja hrvatskih banaka koje nezakonito naplaćuju kamate zadnjih 15 godina, unatoč činjenici da im je to zabranjeno 13. lipnja 2014. pravomoćnom presudom u slučaju Franak.

U ovome trenutku kriminalnome nezakonitu poslovanju banaka lojtricu drže HNB i Vlada RH, a od zakonodavne vlasti očekujemo da ne podrži takvo ponašanje državnih institucija.

Naglašavamo da se predloženim zakonom dužnicima ne vraća nikakav novac, nego se predloženim zakonom aktualne nezakonite kamate konačno reguliraju na zakonit način.

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email