PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU FRANAK

• BIVŠI I SADAŠNJI AKTIVISTI UDRUGE FRANAK ISPRED USTAVNOG SUDA S VELIKIM ODUŠEVLJENJEM POZDRAVILI  PRAVOMOĆNU  PRESUDU  U  SLUČAJU FRANAK
  • HRVATSKA JAVNOST UPOZORENA JE NA NEPRIMJERENO, NESTRUČNO I ZLONAMJERNO MEDIJSKO ISTUPANJE  MINISTRA  FINANCIJA  DAN  NAKON  OBJAVE  PRAVOMOĆNE  PRESUDE

Zagreb, 13. srpnja 2018. Nakon pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda u kolektivnom sudskom procesu protiv 8 banaka, kojom je potvrđeno da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštene i zbog toga ništetne odnosno nevažeće ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli CHF i promjeni kamatne stope odlukom banke, Udruga Franak povodom toga najvažnijeg i najpozitivnijeg poslijeratnog događaja u povijesti neovisne Republike Hrvatske održala je svečanu konferenciju za novinare ispred Ustavnog suda.

Na konferenciji su sudjelovali nekadašnji i sadašnji aktivisti Udruge Franak, koji su tijekom 7 godina aktivizma svojim nesebičnim radom doprinijeli osvještavanju hrvatske javnosti o nesavjesnu i nepoštenom poslovanju hrvatskih banaka te su institucionalnim djelovanjem omogućili konverziju CHF kredita i konačnu sudsku pobjedu u kolektivnom sudskom procesu.

Javnosti su se obratili odvjetnica Ines Bojić koja je pisala ustavnu tužbu nakon negativne revizije Vrhovnoga suda, aktivisti Vlado Iljkić i Denis Smajo te član udruge zastupnik Goran Aleksić. Svatko od njih rekao je nekoliko crtica važnih za djelovanje Udruge Franak odnosno za njihov osobni angažman u ukupnoj borbi.

Nažalost, niti takvi veliki dani hrvatske povijesti ne mogu proći bez političara u službi bankarskog lobija. Tako je upozoreno na bizaran trenutak koji se dogodio 12. srpnja u HRT-ovu dnevniku, u kojem je ministar financija Zdravko Marić ničim izazvan neprimjereno, nestručno i zlonamjerno izjavio da su se bivši CHF dužnici koji su konvertirali svoje kredite temeljem zakona odrekli prava na tužbu, insinuirajući da misli kako je to regulirano i zakonom, što ne odgovara istini.  Ministar se, dakle, igra pravnika govoreći kako misli da je nešto vidio.

Poručujemo svim dužnicima koji su konvertirali CHF kredite:

„Vi se niste odrekli prava na tužbu. To niste nigdje potpisali, i to nigdje u zakonu na temelju kojeg je provedena konverzija CHF kredita ne piše.“

Ministru financija poručujemo da prihvati najnovije predloženo rješenje za nezakonite fiksne kamatne marže, umjesto što se igra tumačenja prava koje mu uopće nije poznato.

Aktivisti su na presici poručili svim dužnicima iz CHF kredita da će Udruga Franak u sljedećim mjesecima na tribinama i konzultacijama te savjetima pomoći svim dužnicima članovima Udruge Franak da se što bolje pripreme  za svoje privatne sudske procese.

Povratka na staro više nema. Valutna klauzula CHF i promjenjiva kamatna stopa koja se mijenja odlukom banke nepoštene su i zbog toga nevažeće ugovorne odredbe. Svi dužnici koji su ugovorili takve ugovorne odredbe imaju  pravo na obeštećenje.