OTVORENO PISMO MINISTARTVU PRAVOSUĐA I PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

UDRUGA FRANAK ZAHTIJEVA DA SE RETROAKTIVNO PRIMJENJUJE OVRŠNI ZAKON U ČLANKU 173. STAVKU 2. KAO ŠTO JE I PROPISANO ZAKONOM TE DA SE HITNO RASPRAVI KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA

Zagreb, 12. veljače 2018.

Poštovani ministre Bošnjakoviću,

poštovani gospodine Jandrokoviću,

zahtijevamo da promptno i bez odgode izdate priopćenje kojim se nalaže striktno postupanje po članku 173. stavku 2. Ovršnoga zakona te da se hitno i bez odgode raspravi Konačni prijedlog zakona o dopunama Ovršnog zakona koji je na dnevnome redu u Hrvatskome saboru, ali još uvijek nije raspravljen. Zahtijevamo da svaki od vas dvojice dužnosnika obavi dio posla iz svojeg djelokruga.

Člankom 173. stavkom 2. OZ propisano je ograničenje ovrha ispodprosječnih plaća, a Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 73/17) nedvojbeno je propisano da se članak 21. kojim je izmijenjen stavak 2. u članku 173. primjenjuje „na postupke u tijeku bez obzira na to kada su pokrenuti i po kojem zakonu bi se trebali dovršiti“ (članak 44. stavak 2. podstavak 2. toga zakona). Drugim riječima, ispodprosječne plaće odnosno primanja ne smiju biti ovršeni više nego je to dopušteno člankom 173. stavkom 2. OZ.

Unatoč tome što smatramo da je takva regulativa neustavna, jer štiti ispodprosječna primanja, dok ne štiti prosječna i iznadprosječna primanja, ipak se takva regulativa mora primijeniti.

Imamo informacije da pojedini vjerovnici ovršuju i cijela ispodprosječna primanja, ako je prije lipnja 2008. dana izjava dužnika da se to smije učiniti, mada je zadnjim izmjenama Ovršnoga zakona to spriječeno za ispodprosječna primanja. Očigledno neki vjerovnici ne poštuju hrvatske zakone.

Budući da se na dnevnom redu nalazi i Konačni prijedlog zakona o dopuni Ovršnog zakona kojim bi se retroaktivna primjena članka 173. propisala za sva primanja, smatramo da je potrebno hitno provesti raspravu o tome zakonu te zakon donijeti po hitnoj proceduri. To je nužno osim zbog zaštite primanja građana, svakako i zbog toga što su u ovome trenutku stavci 1. i 2. u članku 173. suprotni jedan drugome, a time i neustavni, jer se jedan dio građana štiti, a drugi dio građana ne štiti za isti problem. Da bi se ta neustavnost maknula iz zakona, potrebno je donijeti citirani zakon, i to hitno i bez odlaganja.

Udruga Franak zahtijeva da hrvatske institucije i vi kao hrvatski dužnosnici stanete u obranu vladavine prava i zaustavite nezakonita postupanja pojedinih vjerovnika, ali isto tako i da prevenirate buduća postupanja koja bi u ovome trenutku svakako bila neustavna!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email