Otvorena vrata za kažnjavanje samovolje banaka!

·         Ustavni sud utvrdio ustavnost Zakona o potrošačkom kreditiranju po zahtjevu koji je uputio Visoki prekršajni sud
·         Vrata za sveobuhvatno prekršajno kažnjavanje samovolje banaka širom su otvorena – država ima moćno oruđe u rukama – na cesti leže doslovno milijarde kuna koje treba iz banaka preliti u državni proračun

Zagreb, 27. svibnja 2016.
Udruga Franak saznaje da je Ustavni sud RH donio odluku da neće ocjenjivati ustavnost pojedinih odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju, vezano za zahtjev Visokog prekršajnog suda za tu ocjenu.

Nakon niza nepravomoćnih presuda kojima su prekršajni sudovi banke i njihove odgovorne osobe kaznili novčanim kaznama od 80.000 do 100.000 kn po svakom pojedinačnom ugovoru odnosno predsjednike uprava od 10.000 do 12.000 kn, zbog toga što s korisnicima kredita nisu ugovorili fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, nego su sve to samovoljno, jednostrano i pogrešno odredili, banke su se žalile na te presude Visokom prekršajnom sudu.

Visoki prekršajni sud zbog toga je zatražio od Ustavnoga suda ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ZPK-a, čime se htio osigurati od potencijalnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti nakon pravomoćnih presuda.

Ustavni sud RH odlučio je kako nije potrebno ocjenjivati ustavnost tih odredaba, pošto su sve odredbe zakona u potpunosti u skladu s Ustavom RH, dok je samo kao točno vrijeme počinjenja prekršaja za koje su banke osuđene, odredio razdoblje nakon 1.travnja 2014.

Budući da je evidentno da banke nisu niti do 1. travnja 2014. ugovorile fiksni dio kamate sa preko 100.000 dužnika u potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu, dakle, i u euro, i u kunskim, i u CHF kreditima, sada se širom otvaraju vrata za prekršajno gonjenje banaka na temelju kojeg bi banke trebale uplatiti najmanje 8 milijardi kuna prekršajnih kazni u državni proračun (100.000 ugovora x 80.000 kn minimalne kazne = 8 milijardi kuna) te predsjednici Uprava banaka potencijalnih milijardu kuna kazni (100.000 x 10.000 = 1 milijarda).

Udruga Franak poziva sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju. Bit će to ujedno domoljubni čin koji će omogućiti da svatko od nas tko je oštećen neugovaranjem marže potencijalno napuni državni proračun s 80.000 kn, čime bi se itekako smanjio državni deficit.

Link Udruge Franak na kojem se nalaze predlošci za optužne prijedloge jest sljedeći:

Predlošci za optužne prijedloge protiv banaka i odgovornih osoba

Pozivamo institucije RH te državno odvjetništvo na pokretanje sveobuhvatnih prekršajnih postupaka protiv poslovnih banaka zbog nezakonitog poslovanja i nanošenja štete hrvatskim građanima, a Vladu RH i Hrvatski sabor pozivamo da pokrenu postupak propisivanja poreza na aktivu banaka i tako si stvore podlogu za odgovor na bankarske ucjene arbitražom.

Vrijeme je za državničke poteze suverene države.

Udruga Franak ima saznanja i svijest o svim nezakonitostima u radu banaka. Te nezakonitosti banaka kontinuirano, sustavno i planski traju već dulje od jednoga desetljeća, i stalno se događaju nove, sve na štetu građana RH.

Udruga Franak stoji na raspolaganju Vladi RH za pomoć u pokretanju globalnog prekršajnog postupka protiv svih banaka koje ignoriraju i krše zakone Republike Hrvatske.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

 

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email