OPĆINSKI SUD U KARLOVCU PRESUDIO DA KARLOVAČKA BANKA MORA VRATITI 25.000 EURA U KUNSKOJ PROTUVRIJEDNOSTI

NOVE VAŽNE PRESUDE!

OPĆINSKI SUD U KARLOVCU PRESUDIO DA KARLOVAČKA BANKA MORA VRATITI 25.000 EURA U KUNSKOJ PROTUVRIJEDNOSTI PO JEDNOME EURO KREDITU, NEMA ZASTARE POTRAŽIVANJA

OPĆINSKI SUD U SPLITU PRESUDIO DA ZABA MORA VRATITI 37.000 KUNA PREPLAĆENIH KAMATA PO JEDNOME KUNSKOM KREDITU, NEMA ZASTARE POTRAŽIVANJE

Zagreb, 29. listopada 2018. Udruga Franak došla je u posjed dviju vrlo važnih prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate po jednome euro i jednome kunskom kreditu, u oba slučaja bez zastare potraživanja preplaćenih iznosa kamata.

Općinski sud u Karlovcu presudio je da po pravomoćnosti presude Karlovačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 20.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 150.000 eura. Presudu je donio sudac Tomislav Maras.

Općinski sud u Splitu presudio je da po pravomoćnosti presude Zagrebačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 37.000 kuna uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 12.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 578.000 kuna. Presudu je donio sudac Dragan Ramljak.

Ono što je važno za reći po objema presudama jest sljedeće:
1. U presudama sudovi priznaju pravorijek iz kolektivne sudske presude u slučaju franak i za euro, i za kunske kredite.
2. Nema zastare potraživanja, jer se smatra da kolektivna presuda vrijedi za sve valute kredita.
3. Sud u Karlovcu smatra da nije bitno niti to što Karlovačka banka nije jedna od osam osuđenih banaka, pa se isto pravilo primjenjuje i za vjerovnika koji nije bio tužen u slučaju franak.
4. Potvrđuje se da ugovorna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke ne vrijedi bez obzira na valutu kredita, i bez obzira na vjerovnika koji je takvu ugovornu odredbu ugovorio.

Vrhovni sud RH nedavno je odlučio kako se kod svih nepoštenih ugovornih odredbi u ugovorima o kreditu mora izvršiti puna restitucija novca pa čekamo potvrdu takvog stava Vrhovnog suda o zastarama potraživanja vezanim za ugovore s vjerovnicima koji nisu sadržani u kolektivnoj presudi te o zastarama potraživanja za euro i kunske kredite, a sve je više presuda koje ulijevaju optimizam i potvrđuju naše mišljenje kako se kolektivna presuda odnosi na sve valute kredita, kada je u pitanju utvrđenje nepoštene promjenjive kamatne stope.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email