Na tisuće grčkih CHF dužnika očekuju pravomoćne presude i konačna obeštećenja

·         U kolektivnim sudskim procesima u Grčkoj CHF krediti prvostupanjski utvrđeni nepoštenim kreditima
·         Na tisuće grčkih CHF dužnika očekuju pravomoćne presude i konačna obeštećenja
·         U Hrvatskoj se čeka nova odluka Visokoga trgovačkog suda o nepoštenim CHF kreditima

Zagreb, 15. prosinca 2017.

Udruga Franak saznaje da su potrošači dužnici u CHF kreditima u Grčkoj na dobrome putu da dobiju obeštećenja zbog nepoštenih kredita. U Grčkoj je podignuto nekoliko kolektivnih tužbi, i to protiv Euro banke, Nacionalne grčke banke i Alpha banke, a nedavno su donesene i prvostupanjske presude.

U svim prvostupanjskim presudama koje su u potpunosti potvrdile tužbene zahtjeve tužitelja, sudske  odluke sadrže sljedeća objašnjenja:
–           da su CHF krediti kompleksni kreditni proizvodi
–           da potrošači nisu imali specijalna znanja o takvim financijskim proizvodima
–           da zaposlenici banaka nisu bili licencirani prema posebnim licencama za ugovaranje kredita s valutnom klauzulom CHF, drugim riječima niti oni nisu imali potrebna znanja za informiranje potrošača
–           konačno, potrošači nisu bili adekvatno, jasno i kompletno informirani o rizicima koje za njih             predstavlja ugovaranje kredita s valutnom klauzulom CHF.

Time se potvrđuje slična sudska praksa kakva već postoji na višim sudovima u Francuskoj i Sloveniji, gdje je u sudskim odlukama viših sudova zauzeto slično stajalište.

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj u tijeku je ponovljeni postupak na Visokome trgovačkom sudu (VTS) povodom naloga Vrhovnoga suda da VTS mora ispitati nepoštenost ugovorene valutne klauzule u kreditima s valutnom klauzulom CHF, pri čemu VTS mora utvrditi prije svega jesu li hrvatski potrošači upozoreni na rizike i ekonomske posljedice ugovaranja takvih kredita te ukoliko nisu, onda su to krediti s nepoštenim odnosno ništetnim ugovornim odredbama o valutnoj klauzuli CHF.

Sudac Radovan Dobronić u svojoj prvostupanjskoj presudi na 180 stranica detaljno je objasnio zašto je valutna klauzula CHF nepošteno ugovorena s potrošačima u Republici Hrvatskoj te očekujemo da VTS neće imati težak posao, sada kada konačno mora utvrđivati nepoštenost ugovorene valutne klauzule CHF, mada je prvi puta to odbio učiniti.

Ako VTS potvrdi presudu suca Radovana Dobronića, time će se otvoriti put za obeštećenje svih 120.000 potrošača koji su ugovorili CHF kredite u hrvatskim bankama, što će prema našim procjenama banke koštati najmanje 10 milijardi kuna za obeštećenje oštećenih potrošača. Ne zaboravimo da osim toga banke duguju potrošačima u euro i kunskim kreditima dodatnih cca. 5 milijardi kuna preplaćenih kamata, jer su banke tijekom 15 godina nezakonito povećavale kamate svojim jednostranim vanugovornim odlukama.

Ako sav taj novac bude vraćen oštećenicima, bit će to novi impuls za rast BDP-a, za povećanu zaposlenost, i općenito za zdraviji razvoj hrvatskih obitelji i hrvatskoga gospodarstva. Presude diljem EU-a daju nam za pravo da očekujemo slične sudske pravorijeke i u Hrvatskoj.

Udruga Franak svojom dugotrajnom i upornom borbom može biti putokaz svima obespravljenima!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email