MORATORIJ NIJE OPROST VEĆ ODGODA PLAĆANJA OBVEZA PO KREDITU

Sve što trebate znati o uvjetima odobrenja, načinu plaćanja kamata iz moratorija i koliko ćete takvu „pomoć“ platiti pročitajte u prvom broju virtualnih novina Udruge Franak.

Početkom travnja banke su objavile svoje mjere pomoći građanima koji su ostali bez posla ili im je plaća umanjena iz razloga uvođenja preventivnih mjera suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Uvjete i načine odobravanja moratorija hrvatska Vlada je prepustila bankama bez donošenja posebnog zakona iako je za to bilo dovoljno vremena. Takvo povjerenje hrvatske Vlade poslovnim bankama rezultiralo je kaosom koji danas imamo. Na web stranicama najvećih banaka nalazimo malo ili nedovoljno informacija što bi zakonskim rješenjem bilo izbjegnuto, a bankama je prepušteno da same odluče o odobrenju ili odbijanju zahtjeva građana pa s razlogom očekujemo maksimalnu netransparentnost u poslovanju banaka, kao i do sada. Ako zanemarimo ovo veliko uzajamno povjerenje hrvatske Vlade i HUB-a, čijih 7 članica osuđenih u kolektivnom procesu više od 15 godina u Hrvatskoj rade nepošteno i nezakonito na štetu građana, pitamo se tko je odlučio da će građani koji su također pogođeni ovom kriznom situacijom, ali nisu bili u mogućnosti redovno i uredno plaćati svoje obveze, biti izuzeti iz ove mjere. Time je jedna ranjiva skupina građana ostavljena na rubu litice od koje ih dijeli samo tri mjeseca kada krenu pristizati ovrhe na kućnu adresu.

Iz HUB-a i svih poslovnih banaka apeliraju na sve one kojima plaće nisu umanjenje ili im se primanja nisu promijenila da nastave normalno i redovno plaćati svoje obveze. Mi se svakako pridružujemo tom apelu jer ako ne morate ne tražite moratorij zbog kojeg ćete u konačnici banci platiti više kroz buduće anuitete. Moratorij nije oprost, moratorij je odgoda plaćanja obveza za vrijeme trajanje moratorija, a načine naplate plaćanja kamata iz moratorija objasnili smo i grafički prikazali u prvim virtualnim novinama Udruge Franak.

Čitamo se!
Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email