DOBROČINSTVO BANAKA U DOBA KORONE!

Zadnjih nekoliko dana u javnosti su se pojavile najave da će banke u Republici Hrvatskoj klijentima omogućiti moratorij na otplatu kredita u trajanju od tri mjeseca zbog globalne pandemije koronavirusom i svih gospodarskih posljedica koju će takva situacija neizbježno prouzročiti.

Jučer smo po prvi put i čuli od direktora Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića da će se takva „pomoć“ moći zatražiti uz dva uvjeta, da je klijent na kraju 2019. godine bio razvrstan u kategoriju rizika „A“, što znači da je uredno podmirivao svoje obveze, te da su to poduzetnici koji imaju ozbiljnih problema u poslovanju kao posljedicu djelovanja koronavirusa ili fizičke osobe kod kojih će biti smanjeni njihovi prihodi u sljedećih 90 dana.
Ministar gospodarstva Horvat gostujući u sinoćnjoj emisiji RTL Direkt na napomenu voditelja o tome da zagarantiranu minimalnu plaću od strane države neće dobiti svi, jer će se češljati i prethodno poslovanje, odgovara svojom zahvalom kolegama iz Hrvatske udruge banaka i govori o odličnoj ideji s kojom su se oni složili, ponavlja iste uvjete koje je HUB postavio za moratorije, ako ste godinu završili kao klijent banaka u kategoriji „A“ i dodaje „onda ćemo vas mi kao takve dobre tretirati i tijekom 2020. svjesni činjenice da ste upali u poteškoće upravo zbog širenja koronavirusa“. Voditelj spominje i dogovor Vlade i banaka oko moratorija, te više puta pita ministra hoće li doći do otpisa dugova ukoliko građani imaju probleme s vraćanjem kredita, na što ministar odgovara „Dakle, ono što je u ovom trenutku najbitnije, nema obveze, što će se dogoditi za tri ili šest mjeseci, to ćemo vidjet„, te dodaje mogućnost jeftinih i fleksibilnih kredita za poduzetništvo, te na kraju spominje i otpis dugova kao moguću mjeru.
Nakon ovog intervjua, pitamo se koga je u ovoj emisiji predstavljao gospodin Horvat, Vladu Republike Hrvatske i svoje ministarstvo ili Hrvatsku udrugu banaka koji su im „kolege“, te je u potpunosti kako on kaže „odličnu“ ideju HUB-a preslikao na kriterije koje će Vlada primjenjivati pri odobravanju isplate minimalnih plaća subjektima koji su se našli u problemima.

Ovakav se moratorij može zatražiti i dobiti i u uobičajenom poslovanju s bankama, neovisno o izvanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo. Isto tako, valja istaknuti kako takav moratorij, kako inače tako i sada, građani plaćaju, a u ovom trenutku niti predstavnik banaka Adrović, niti ministar Horvat, nisu definirali koja je cijena takve odgode kreditnih obveza. Zar će država još jednom dopustiti da se ugovori i provede neodrediva i nejasna mjera koju će banke samovoljno provesti? Nismo li naučili da svaki proizvod mora imati jasno određenu cijenu, čak i ako je riječ o proizvodu koji se zove moratorij?

Osim toga, uvjeti prema kojima se određuje kome će se mjera odobriti a kome ne, takvi su da diskriminiraju one koji su u najvećoj ptrebi, a velik je broj takvih koji su u tu potrebu dovedeni upravo nezakonitim poslovanjem banaka.
S jedne strane Vlada zabranjuje rad cijelom nizu gospodarskih subjekata, što je opravdano u takvoj situaciji, dok se s druge strane dogovora sa svojim „kolegama“ iz Hrvatske udruge banka o tome kako će „pomoći“ posrnulom gospodarstvu, a posredno i građanima koji će te posljedice najteže osjetiti.

Dok se jednima zabranjuje rad, zbog čega će se i punjenje državnog proračuna osjetno smanjiti, bankama se osigurava da ne izgube niti jednu lipu, pušta ih se da same plasiraju svoje „odlične ideje“ kojima će u ovakvim, kako ih je premijer Plenković nazvao „ratnim“ vremenima, moći i dodatno zaraditi, što znači da im Vlada RH dopušta da u vrijeme ovog posebnog „rata“ stvaraju dodatni profit uzimajući od građana, od poduzeća, pa na koncu i od države koja će se opet kod njih morati zadužiti.
Zašto dopuštate bankama koje su već osuđene jer su opljačkale 125.000 korisnika kredita s valutnom klauzulom CHF kao i u ostalim valutama, primjenjujući nepoštene i ništetne ugovorne odredbe, da se sad ponašaju kao RATNI PROFITERI, zašto i njima ne naredite da se nečega moraju odreći, njihova likvidnost je u milijardama kuna, gdje je kraj njihovoj samovolji i vašoj inertnosti?
U svemu tome, naglašavamo kako banke duguju preko 20 milijardi kuna opljačkanim građanima, i ljudi iz takvih banaka su kolege ministru gospodarstva. Nije li to tragično, nije li to sramota, nije li to za svaku osudu? S lopovima se ne razgovara, nego se lopovima određuju sankcije!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email