Aktivnosti studeni 2017.

Drage naše članice i članovi,

kao što vam je poznato, u posljednjih nešto više od mjesec dana dogodilo se jako puno događanja vezanih za borbu Udruge Franak u konačnom obračunu s bankama. Kraj listopada nam je donio nekoliko lijepih i dobrih vijesti, a zadnji dan studenoga nažalost neizglasavanje našeg prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Želimo vas informirati i podsjetiti na sva ta događanja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je da je u ponovljenom postupku u kolektivnom sudskom procesu prihvatio reviziju Udruge Franak te predmet vratio Visokom trgovačkom sudu koji mora ponovo odlučivati o nepoštenosti valutne klauzule CHF za svih 8 tuženih banaka te o nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank. Iz presude  Vrhovnog suda očigledno je da je velika pobjeda rumunjskih dužnika u kreditima s valutnom klauzulom CHF pred Sudom EU itekako utjecala na kolektivni slučaj Franak u Republici Hrvatskoj jer je presuda toga suda obvezujuća i za hrvatske sudove.

Denis Smajo, kao predstavnik Udruge Franak, na poziv Vlade RH sudjelovao je na konferenciji „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“ koju su krajem listopada organizirali Vlada RH i Hrvatska narodna banka. Zaključak Udruge Franak jest da se protivimo bilo kakvim planovima uvođenja eura u Hrvatsku, bez dovođenja bankarskog poslovanja u zakonite okvire, jer problem nezakonita poslovanja “domaćih” banaka ne može se riješiti ulaskom Hrvatske u euro zonu. To nije problem Europske unije, to je problem i dužnost hrvatske države, hrvatske Vlade i HNB-a, koji svjesno podržavaju kriminal stranih banaka, ignoriraju pravomoćne sudske presude i ne čine apsolutno ništa kako bi spriječili daljnju pljačku hrvatskih građana.

Zadnji dan listopada donio je još jednu izvrsnu vijest, vijest o prvoj pravomoćnoj presudi protiv banaka prema kojoj Addiko/Hypo banka mora uplatiti u državni proračun 100.000 kn zbog neugovaranja kamatne marže s jednim dužnikom. I član Udruge Franak Goran Aleksić izvijestio je javnost da je u njegovu prekršajnom postupku na prvome stupnju Addiko također kažnjena, ali sa 90.000 kn prekršajne kazne.

Prvih dana studenoga Udruga Franak došla je u posjed ovjerena priznanja u kojemu jedna bivša bankarska službenica iz susjedne BiH pod moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljuje kako je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom. Udruga Franak ima pouzdana saznanja o svjedočenjima osobnih bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvojbeno svjedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule euro i valutne klauzule CHF te na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima. To je dokaz da uprave banaka svjesno i s namjerom nisu poučile osobne bankare o tim rizicima i razlikama te su tako putem osobnih bankara svjesno i s namjerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruga Franak apelirala je na priziv savjesti zaposlenika banaka s molbom da nam se jave i obavijeste nas o naputcima i naredbama koje su dobivali od svojih pretpostavljenih kako bi i oni tako pripomogli u otkrivanju konačne istine.

Udruga Franak uputila je dopise Vladi RH i Ustavnome sudu RH te slala požurnice na iste, kojima smo zahtijevali zaštitu građana koji su prije 17. lipnja 2008. potpisali izjavu o mogućnosti zapljene cijele plaće kako im se nakon ukidanja stavka 3. članka 26. Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (Narodne novine, br. 6/13.), cijela plaća ne bi ovršila. Naš glas u Hrvatskome saboru, zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić, gostovao je u nekoliko televizijskih emisija i tražio stanke u Saboru kako bi ukazao na neustavnu nepravdu, strah i neizvjesnost kojoj su izloženi svi građani, potpisnici takvih izjava. Nažalost, ništa nije pomoglo. Vlada i ministar odbili su predložene amandmane kojima bi se takva mogućnost zakonski zabranila i jedina zaštita koju građani ovršeni putem takvih izjava imaju jest riječ RBA banke, koja je i zatražila ocjenu ustavnosti Pravilnika, da neće postupati po Odluci Ustavnog suda i da neće plijeniti plaću iznad iznosa dopuštenog Ovršnim zakonom.

Važno je spomenuti i to da smo s ciljem maksimalne zaštite ovršenih i blokiranih građana Ministarstvu pravosuđa uputili zahtjev za uključivanje u Radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga novog Ovršnog zakona. Naime, ovrha i pljenidba jedine nekretnine koja služi za stanovanje i dalje je moguća, usprkos pompoznim najavama kako će jedina nekretnina biti zaštićena zadnjom izmjenom Ovršnog zakona. Iako su iz Ministarstva tražili da im dostavimo prijedlog imena predstavnika Udruge Franak, u konačnici nas, iz samo njima znanih razloga, nisu uključili u rad Skupine. Iskreno se nadamo da će i bez našeg zagovaranja i doprinosa novi Ovršni zakon biti bolji od postojećeg i kako će, kao što su iz Vlade RH najavili, biti donesen u roku od godine dana.

 

Predstavnici Udruge Franak sudjelovali su krajem studenoga na stručnoj edukaciji namijenjenoj udrugama koje provode zaštitu potrošača na području RH u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom financija, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Hrvatskom narodnom bankom. Možemo zaključiti da su se prava i zaštita potrošača povećala provedbom preuzetih obaveza ulaskom u EU, a na temelju usklađivanja s EU propisima i direktivama.  Ali, za razliku od prava koja potrošači imaju i koja mogu ostvariti kao kupci neispravnog ili oštećenog proizvoda, bilo da je proizvod kupljen preko interneta, ili u trgovini, u EU ili u RH, prava potrošača korisnika financijskih usluga teško se ostvaruju, jer HNB kao institucija nadležna za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga ne priznaje pravomoćne sudske presude kojima je nedvojbeno potvrđeno nezakonito poslovanje banaka koje posluju u RH. S obzirom na stav HNB-a, s punim pravom zaključujemo da prava potrošača korisnika kreditnih usluga u RH štiti jedino Udruga Franak na temelju kolektivne tužbe te u konačnici i hrvatski sudovi.

 

U studenome smo održali javne tribine u Zagrebu, Puli i Opatiji na kojima smo građane upoznali s aktualnim temama vezanim za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga na kojima smo posebno analizirali značenje presude Suda Europske unije, zadnju reviziju Vrhovnog suda RH, ništetnost ugovora i ništetnost ugovornih odredaba, mogućnosti za tužbe u svim kreditima bez obzira na valutu i namjenu, ulazak Republike Hrvatske u euro-zonu i novi Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju kojim su u novim stambenim kreditima, zaslugom Udruge Franak, Gorana Aleksića i stranke SNAGA, zabranjene ulazne i izlazne naknade.

Uoči tribine u Opatiji, Udruga Franak je zajedno sa strankom SNAGA ispred zgrade Županijskog suda u Rijeci održala konferenciju za novinare kojom je najavila tada skorašnje glasanje o zakonu za početne kamatne marže i pozvala sve zastupnice i zastupnike u Hrvatskome saboru da glasaju za taj zakon i time omoguće drugo čitanje, a u konačnici i zaustavljanje nezakonita poslovanja banaka u Hrvatskoj.

Posljednji dan studenoga donio je u Hrvatskome saboru glasanje za prolazak Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim bi se u svim kreditima u kojima nisu ugovorene marže i  bezobzira na valutu kredita (kune, euri ili CHF) kamatne marže morale ugovoriti u početnim iznosima. Na temelju početnih marži kamatne stope pale bi za 1 do 3 postotna boda, a na temelju smanjenja kamatnih stopa anuiteti bi pali za 5 do 20%, ovisno o tome kada su krediti ugovoreni i koliki je preostali period njihove otplate. Taj prijedlog izmjena zakona iznimno je važan, jer ono što valja riješiti njime nije moguće riješiti nikako drugačije nego samo i jedino zakonom. Naime, sudovi nemaju ovlast definirati parametre, njihova ovlast jest isključivo utvrditi da su parametri nepošteni. Na taj prijedlog zakona HDZ je potpisom Gordana Jandrokovića u srpnju dao Udruzi Franak sljedeće mišljenje: „Slijedom navedenog, svakako se zalažemo da se tijekom 2017. godine dopuni Zakon o potrošačkom kreditiranju na način da se u Zakonu utvrdi metodologija temeljem koje će se određivati fiksni dio kamatne stope. Pritom će u Zakon biti potrebno staviti odredbu prema kojoj bi kreditne institucije imale određeno vrijeme tijekom kojega će imati obvezu s dužnikom, izmjenama ugovora o kreditu ugovoriti parametre prema kojima je kamata promjenjiva, odnosno primijeniti metodologiju koja će biti utvrđena u Zakonu. “Nažalost, prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju doživio je sudbinu prijedloga izmjena Zakona o zaštiti potrošača i sa 70 glasova protiv, 8 suzdržanih i 39 za prijedlog, Zakon nije prošao u drugo čitanje. Žalosna je to činjenica, a dovodi u pitanje vjerodostojnost riječi i potpisa zastupnica i zastupnika, njih 78 koji su svojim potpisima dali podršku ovim zakonima. Kao i vjerodostojnost HDZ-a, koji je u srpnju službeno obećao Udruzi Franak da će odnosna metodologija za marže biti propisana tijekom 2017. Jednom riječju svim tim zastupnicama i zastupnicima, posebice HDZ-ovim, može se reći – LAŽETE!

Zakazali su vladajući, kojima u ime HDZ-a potpisano mišljenje g. Jandrokovića prilikom glasanja nije značilo ništa, ali i oporba čija je podrška u samome broju prisutnih u sabornici izostala. Očito je da u hrvatskoj politici još uvijek nisu sazreli želja, volja i htijenje u borbi protiv banaka. Ali mi, Udruga Franak, nikada nećemo odustati od borbe!

I na kraju, ali ne manje bitno, naši aktivisti su i tijekom studenoga kao i inače, odgovarali na vaše upite, pravni tim je odgovarao na upite upućene na pravni mail, održavane se konzultacije. Osim toga, aktivisti naše Udruge gostovali su u dvije emisije Potrošačkog koda i jednoj radio emisiji, popularni Auto klub je objavio veliki intervju s našim Denisom Smajom na temu autokredita u CHF-u i s osvrtom na presudu Vrhovnog suda RH, svojim priopćenjima informirali smo građane o aktualnim događanjima i mogućnostima vezanim za financijsku i pravnu zaštitu korisnika usluga financijskih institucija.

Budite i dalje naša podrška!

Vaša i naša Udruga Franak

 

 

 

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email