Aktivnosti siječanj 2018.

Drage naše članice i članovi,

puni optimizma, nakon novih velikih i pozitivnih vijesti i događanja iz Hrvatske, ali i iz zemalja članica Europske unije koje nam je donio siječanj, s punim pravom očekujemo da će 2018. biti godina konačnih obračuna i obeštećenja svih oštećenih hrvatskih građana!

Sažetak događanja u siječnju ćemo započeti činjenicom da pozitivna sudska praksa u Republici Hrvatskoj raste iz mjeseca u mjesec.

U proteklih mjesec dana doneseno je tridesetak presuda kojima su sudovi diljem Hrvatske odlučili da se dužnicima moraju vratiti preplaćene kamate te da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata. Izdvajamo neke od njih.

Općinski sud u Puli donio je presudu kojom Privredna banka Zagreb jednome dužniku u KUNSKOME kreditu mora vratiti 33.000 kuna preplaćenih kamata što uz pripadajuće zatezne kamate iznosi oko 50.000 kuna.

Općinski sud u Splitu presudio je da banka mora vratiti 60.000 kuna plus zatezne kamate

Općinski sud u Puli presudio je OTP banci da oštećenom dužniku u EURO kreditu vrati 184.000 kuna preplaćenih kamata plus pripadajuće zatezne kamate, što u konačnici iznosi oko 280.000 kuna.

S velikim veseljem nakon te pulske presude u euro kreditu,  možemo utvrditi da imamo kompletiranu bogatu prvostupanjsku sudsku praksu kojom se utvrđuju preplaćeni iznosi kamata za sve valute kredita – EURO, KUNSKE i CHF kredite. Sada, nakon desetak pravomoćnih presuda za preplaćene kamate u CHF kreditima, čekamo i prve pravomoćne presude za preplaćene kamate u KUNSKIM i EURO kreditima.

Ali to nije sve, Udruga Franak došla je u posjed još jedne pravomoćne presude kojom se presuđuje da Addiko banka mora vratiti naplaćenu izlaznu naknadu od oko 27.000 kuna, naravno uz pripadajuće zatezne kamate. Sama presuda temelji se na poznatoj pravomoćnoj presudi za vraćanje izlazne naknade Županijskog suda u Vukovaru donesene još u studenome 2014. godine. Pitamo se, koliko još dokaza je potrebno Ministarstvu financija i Vladi RH da zakonski zaustave sve buduće nezakonite naplate izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita koje su ugovorene, ali se nisu smjele ugovarati jer je to suprotno i Zakonu o obveznim odnosima, i Zakonu o zaštiti potrošača.

Odlične vijesti dolaze nam i iz Njemačke čiji najviši sudovi imaju neprikosnoven značaj u pravnom sustavu EU-a te Grčke i susjedne nam Slovenije.
Prve dobre vijesti stigle su s prvim danima godine iz Njemačke u kojoj je u prosincu prošle godine donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je s bankom ugovorila CHF kredit u protuvrijednosti od 3 milijuna eura. Njemački Vrhovni sud, donio je krajem prosinca pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je banka kod plasiranja kredita s valutnom klauzulom CHF morala objasniti dužniku pravnoj osobi, lokalnoj zajednici Sjeverna Rajna – Vestfalija, sve nedostatke i rizike za dužnika koji proizlaze iz ugovaranja valutne klauzule CHF. Njemački Vrhovni sud utvrdio je da banka mora kod kredita koji se plasiraju pravnim osobama jednako postupati kao i u potrošačkim kreditima odnosno mora i pravnim osobama na jednak način predočiti sve rizike i posljedice ugovaranja valutne klauzule. Udruga Franak nakon takve odluke njemačkoga Vrhovnog suda smatra da se i u Republici Hrvatskoj otvara pravni prostor za pravne osobe u primjeni istovjetnih načela i sudske prakse kakva je utvrđena u Njemačkoj. Možda je konačno došao trenutak da pravne osobe u Hrvatskoj krenu putem potrošačkoga spora u slučaju franak i tako dokažu zlonamjerno kreditiranje banaka kod ugovaranja valutne klauzule CHF. Posebice napominjemo kako je veliki broj pravnih osoba već pokrenuo te dobio i pravomoćne presude za vraćanje preplaćenih kamata zbog toga što su banke samovoljno povećavale kamatne stope u kreditima ili su samovoljno mijenjale već ugovorene fiksne kamatne marže nakon što je počeo padati ugovoreni promjenjivi parametar.

Preko sestrinske nam udruge Združenja Frank iz Slovenije doznali smo da je na samome kraju prosinca 2017. donesena prva europska pravomoćna kolektivna sudska presuda kojom je valutna klauzula CHF proglašena nepoštenom i ništetnom. Presudu je donio Žalbeni sud Piraeus u Grčkoj. Presuda se odnosi na 70.000 dužnika obuhvaćenih kolektivnom tužbom protiv grčke Euro banke.

Iz Slovenije smo dobili i vijest o prvoj pravomoćnoj presudi u privatnoj sudskoj parnici kojom je jedan ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašen ništetnim odnosno nevažećim. O slovenskoj presudi, a i o sudskoj praksi diljem zemalja članica EU, u Hrvatskome saboru su na konferenciji za novinare govorili Denis Smajo u ime Udruge Franak i Goran Aleksić, zastupnik stranke SNAGA.

Nakon pravomoćnih presuda za nepoštenost valutne klauzule CHF Vrhovnoga suda u Španjolskoj 2015., Vrhovnoga suda u Njemačkoj protiv pravne osobe 2017. o kojoj smo vas na početku izvijestili i presude suda u Piraeusu, prve pravomoćne kolektivne sudske presude u EU kojom je nedvojbeno utvrđeno nepošteno postupanje banke kod ugovaranja valutne klauzule CHF, Udruga Franak s nestrpljenjem očekuje pravomoćnu odluku Visokoga trgovačkog suda u hrvatskome slučaju franak, i vjeruje da će taj sudski proces završiti konačnim utvrđenjem nepoštenosti ugovorene valutne klauzule CHF s potrošačima u 8 hrvatskih banaka koje su u stranome vlasništvu. Udruga Franak još uvijek čeka i na pokretanje kaznenog postupka protiv 8 banaka, jer je još polovicom 2015. podignuta kaznena prijava protiv svih 8 banaka iz slučaja franak, ali i protiv bivšega guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, kao i protiv sadašnjega guvernera Borisa Vujčića. Nakon svih primjera iz EU-a sazrelo je vrijeme da i DORH pokrene svoje mehanizme kaznenog progona protiv svih osoba odgovornih za plasiranje nepoštenih kredita s valutnom klauzulom CHF, kao što je to već učinio javni državni tužitelj u Francuskoj protiv jedine banke koja je tamo plasirala takve kredite.

Ali ni tu nije kraj dobrim vijestima iz Europske unije! Predsjednik Suda EU izravno je stao na stranu CHF dužnika. U intervjuu za slovenski Dnevnik, Koen Lenaerts, predsjednik Suda EU osvrnuo se na slovenski slučaj  koji se tiče hipotekarnih kredita koji su bili vezani za strane valute kao što je švicarski franak i za koji je rekao da je važan za cijelu EU, od Španjolske preko Belgije do Mađarske. U svojemu tumačenju da potrošači nisu bili dovoljno informirani o učincima koje će takvi ugovori imati na njihovu platežnu sposobnost sljedećih 20 pa i 30 godina, odnosno do kraja otplate kredita, izravno je stao na stranu CHF dužnika poručivši da „banke ne smiju naplaćivati nerazumnu razliku tečaja!“ Isto tako, pojasnio je da ako neki nacionalni sud zatraži mišljenje od Suda EU, presuda koja se donese onda vrijedi za cijelu EU.

 

Sve te velike i uistinu važne vijesti, dobile su puno prostora i u medijima pa smo tako u siječnju bili na dvije naslovnice u dnevnim novinama. Prvo je Zadarski list kroz intervju s Denisom Smajom donio veliku reportažu o Udruzi Franak, a onda je Slobodna Dalmacija objavila priču o pravomoćnoj presudi kojom se presuđuje da Addiko banka mora vratiti naplaćenu izlaznu naknadu, koju je komentirao naš Denis. Gostujući u emisiji Studio uživo televizije N1 Hrvatska, glas Udruge Franak u Hrvatskome saboru, naš Goran Aleksić je između ostaloga govorio o grčkoj presudi i njezinom značenju za hrvatske dužnike.

Udruga Franak je za vrijeme zimskih praznika u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik organizirala trodnevnu radionicu  „Mali chef o’ financija“ na kojoj su djeca u dobi od 5 do 12 godina naučila kako i zašto štedjeti, izračunati kamatu na štednju kao i kako racionalno trošiti novac koristeći i računajući popuste. Radionicu je osmislila i vodila naša volonterka Anita Perkov Kalebota i nakon uspješne ljetne, koja je održana u kolovozu prošle godine također u šibenskoj knjižnici, radionica je sada već po drugi put održana. Na objema radionicama je sudjelovalo oko 50 djece i tko zna, možda će baš netko od njih biti budući guverner ili guvernerka Hrvatske narodne banke! Tom radionicom Udruga Franak podižući svijest o financijskoj pismenosti i to od najranije životne dobi, potvrđuje svoju edukativnu ulogu u društvu.

Udruga Franak ponovno je gostovala i u HRT-ovoj emisiji obrazovnog karaktera Financijalac kojoj su tema bili krediti u ratama, i o kojima je govorila još jedna naša volonterka, Iva Tadić.

Veseli nas činjenica da Udruga Franak, kako smo već istaknuli, dobiva mnogo pažnje u medijima i da kroz medije dopiremo u domove, ustanove, institucije i sveukupnu hrvatsku javnost. Zanimljivi su podaci koje dobivamo iz medijskih izvještaja i kojima ne možemo, a da se ne pohvalimo – ime Udruge Franak u siječnju je spomenuto u 33 članka tiskanih medija i 68 puta u objavama i člancima na internetskim portalima. I ne samo da se spomenulo, već se o našem radu pisalo, naša priopćenja su se objavljivala, naši aktivisti sudjelovali su u pisanju članaka,  odrađivali su intervjue za tiskovine, gostovali su u radijskim i televizijskim prilozima i emisijama, a ranije smo spomenuli da smo dva puta bili vijest s naslovnice dnevnih novina. Uistinu ne možemo a da ne budemo zadovoljni prostorom koji rad naše udruge dobiva u medijima jer to nam je odličan pokazatelj koliko su naše teme važne i koliko smo u svojoj borbi uspješni.

Kao i inače, tako su i u siječnju održavane konzultacije po gradovima, a naši volonteri su osobnim kontaktima, telefonski i mailom odgovarali na upite članova. Na pravnome mailu i na mailu tajnika Udruge odgovoreno je na gotovo 500 upita, a većinom se ljudi raspituju o mogućnostima za tužbe protiv banaka.

Početkom godine, aktivistice i aktivisti Udruge Franak zahvalili su vama, našim članicama i članovima na povjerenju i podršci koju nam dajete u našemu radu. Ta podrška se posebice očituje u činjenici da Udruga Franak sve ove godine živi i radi prije svega od članarina i donacija koje svi vi uplaćujete na žiro račun Udruge Franak. Mnogi od vas uplaćuju i više nego što je to obavezno na temelju članarine, i svaka uplata nam je neprocjenjiva i jednako vrijedna jer znamo da je svaka u skladu s mogućnostima i da je svaka od srca.

Kako smo počeli, tako ćemo i završiti ovaj naš sažetak aktivnosti i događanja u siječnju: očekujemo veliko finale u borbi s nepoštenim bankama i sigurni smo u konačnu pobjedu!

Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email