Aktivnosti veljača 2018.

Drage naše članice i članovi,

pregled aktivnosti Udruge Franak za veljaču započet ćemo vijestima iz druge polovice mjeseca: UDRUGA FRANAK I NAŠ GORAN ALEKSIĆ DOBITNICI SU NAGRADE ZA LJUDSKA PRAVA ZA 2017. GODINU!

Hrvatski helsinški odbor svake godine povodom dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca dodjeljuje nagrade za ljudska prava. Jedna od četiriju nagrada koje se godišnje dodjeljuju jest i nagrada „Miko Tripalo“, koja se dodjeljuje za izuzetni doprinos u zaštiti ljudskih prava, a za prošlu godinu dobitnici su Udruga Franak, i naš član, zastupnik u Hrvatskome saboru, Goran Aleksić. U ime Udruge Franak, nagradu je primio naš dugogodišnji istaknuti aktivist Denis Smajo, a nagrade su uručene 16. veljače na svečanosti upriličenoj povodom 25. obljetnice utemeljenja HHO-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

S prvim danima veljače odjeknula je vijest da je Prekršajni sud u Zadru naložio bivšem direktoru Hypo, danas Addiko banke, dolazak na raspravu i u slučaju nedolaska najavio izdavanje dovedbenog naloga te da će sam snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta, kao i mogućnost da će se glavna rasprava, bez okrivljenika, održati i presuda donijeti bez njegove nazočnosti. Zanimljivo je da ni nama u Udruzi Franak nije poznat izvor koji je te informacije dao u medije, tim više što u pozivu nije navedeno ime tužitelja, a jedan je portal  prenio vijest da se radi o Lindi Lemac Bašić, našoj dugogodišnjoj aktivistici.

Udruga Franak dostavila je Ustavnome sudu podnesak na tri ustavne tužbe podignute na tome sudu protiv triju pravomoćnih presuda koje je donio Visoki prekršajni sud u prekršajnim postupcima koji su vođeni na prekršajnim sudovima protiv banaka zbog nezakonitih postupaka kod definiranja parametara za promjenu kamatne stope. UF je kao Amicus Curiae (prijatelj suda) dragovoljno dostavio podnesak kojim dodatno objašnjava povijest nezakonita postupanja hrvatskih banaka kod određivanja načina promjena kamatnih stopa te ukazuje Ustavnome sudu da uskoro prekršajni postupci protiv banaka dolaze u zastaru, pa je stoga potrebno promptno reagirati i donijeti ustavni pravorijek o odnosnim predmetima.

Unatoč lošim odlukama Visokoga prekršajnog suda, dobre vijesti po pitanju prekršajnih prijava i kažnjavanju banaka pristižu i u veljači:

PREKRŠAJNI SUD DUBROVNIKU – OTP banka 80.000,00 kn kazne, predsjednik uprave 10.000,00 kn jer s dužnikom nisu ugovorili parametre za promjenu kamatne stope najkasnije 1. travnja 2014.

PREKRŠAJNI SUD U SPLITU – Addiko/Hypo banka zbog neugovaranja marže kažnjena sa 100.000,00 kn, odgovorne osobe s po 20.000,00 kn

Udruga Franak aktivna je i u upoznavanju građana i tvrtki s Općom uredbom EU-a o zaštiti podataka (GDPR) koja bi od kraja svibnja ove godine trebala strogo kažnjavati zloupotrebe prilikom prikupljanja osobnih podataka građana. Neke banke u Hrvatskoj od klijenata traže podatke čiji opseg i način prikupljanja bude sumnju u opravdanost kod sve većeg broja klijenata. O svojim iskustvima o pravu na zaštitu osobnih podataka za jedan čitani hrvatski portal govorili su naši Katarina Turković Gulin, koja je Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i HNB-u slala dopise zbog zaštite svojih prava u postupanjima Zagrebačke banke koja joj je zbog uskraćivanja nepotrebnih podataka prijetila čak i blokadom svih računa te Denis Smajo koji je od AZOP-a tražio zaštitu od Diners Cluba zbog traženja podataka o privatnom životu izvan zakonskog opsega i bez opravdanog razloga. Ono što nas veseli jest dobra vijest za građane Hrvatske da strogi GDPR osim visokih kazni prekršitelja do 20 milijuna eura, predviđa i osnivanje Europskog odbora za zaštitu podataka koji će, između ostalog, nadzirati  nacionalne agencije, pa tako i hrvatski AZOP.

Udruga Franak zalaže se i za izmjene Ovršnoga zakona koje su na dnevnome redu u Hrvatskome saboru, ali još uvijek nisu raspravljene te stoga traži hitnu i neodgodivu raspravu Konačnog prijedloga zakona o dopunama Ovršnog zakona. Iz toga razloga UF je uputila  otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću s jasnom porukom da svaki od njih dvojice odradi svoj posao iz svojeg djelokruga i da zaustave ovrhe cijelih primanja! Udruga Franak s punim pravom zahtijeva da hrvatske institucije i hrvatski dužnosnici stanu u obranu vladavine prava i zaustave nezakonita postupanja pojedinih vjerovnika, a isto tako i da spriječe buduća postupanja koja su u ovome trenutku  neustavna.

Dobre vijesti po pitanju nezakonitosti CHF kredita i nezakonitog poslovanja banaka i nadalje dolaze iz zemalja EU:

CHF PRAVOMOĆNO JE NIŠTETAN U RUMUNJSKIM KREDITIMA čime je Rumunjska postala sedma zemlja s ništetnom valutom CHF u kreditima.

Na pregovorima Združenja Franak i Slovenske udruge banaka, predsjednica te udruge je izjavila: “I mi smo svjesni da banke nemaju niti jedan dokaz da su dužnike upozoravale na rizike na način kako to govori presuda Suda EU!” Dakle, i sami bankari u Sloveniji priznaju da su krivi. A naši? Naši bankari i dalje lažu kako su sve radili po zakonu, pa čak i nakon presude za kamate tvrde da to ne znači da banke nisu smjele povećavati kamatne stope.

 

Nakon svih događanja posljednjih nekoliko mjeseci, Udruga Franak vjeruje da će Visoki trgovački sud uskoro potvrditi presudu suca Radovana Dobronića, posebno zbog toga što su  baš sve presude u zemljama EU-a takve da se utvrđuje nepoštenost i ništetnost ugovorene valutne klauzule CHF. Time će se širom otvoriti vrata za obeštećenja svih 120 000 potrošača koji su ugovarali valutnu klauzulu CHF u Hrvatskoj. Moramo napomenuti da su hrvatske banke u stranome vlasništvu, za razliku od svih ostalih banaka u EU, osim valutne klauzule CHF ugovarale i nepoštenu ugovornu odredbu o promjenjivoj kamatnoj stopi gdje postoji već vrlo velika privatna građanska sudska praksa te nepoštenu ugovornu odredbu o izlaznoj naknadi, što je već nekoliko puta pravomoćno potvrđeno na sudovima u RH, pa se onda uistinu otvara opravdano pitanje ništetnosti kompletnih ugovora s valutnom klauzulom CHF. Svi znamo da su banke prije 2013. godine u pravilu ugovarale nepoštene kamate, da su ugovarale nedopuštene izlazne naknade, da su ugovarale neodredive opće uvjete koji se mijenjaju voljom banke, i ako konačno VTS potvrdi da su ugovarale i nepoštenu valutnu klauzulu CHF, pitamo se što je uopće u takvim ugovorima ugovoreno na zakonit način.

 

Stranka Snaga početkom veljače održala je konferenciju za medije na kojoj je Goran Aleksić izvijestio o aktivnostima stranke:

– zatraženo je da Plinacro d.o.o. dostavi sporni ugovor o kreditu u kojemu je ugovorena astronomska izlazna naknada od 240 milijuna kuna

– premijeru Plenkoviću upućeno je pitanje o tome kada će Vlada RH zaustaviti nezakonito kamatarenje hrvatskih građana koje provode banke

– premijeru Plenkoviću ponuđena je pomoć u arbitražnom sporu s Unicreditom u Washingtonu

– ukratko je izrečen osvrt na 7 amandmana koje je Aleksić uputio na izmjene Zakona o kreditnim institucijama.

Na konferenciji je koordinator Udruge Franak Denis Smajo podržao sve nabrojene aktivnosti, rekavši da su one kompatibilne ciljevima Udruge Franak.

Rad Udruge Franak odlično je popraćen u medijima pa je tako u veljači o Udruzi Franak govorilo u 12 članaka tiskanih medija te u 50 objava i članaka na internetskim portalima. Kao i inače, održavane su konzultacije po gradovima kojima se pridružila i Rijeka, a naši volonteri su osobnim kontaktima, telefonski i mailom odgovarali na upite članova. Na pravnome mailu i na mailu tajnika Udruge, u veljači je odgovoreno na oko 500 upita.

Naš aktivist Pero Lončar ažurirao je kalkulator za izračun preplaćenih i zateznih kamata kojem možete pristupiti na linku http://franak.dalekaobala.com/kamator-preplacene-zatezne-kamate.html.

Dragi ljudi, na kraju ovog mjesečnog pregleda aktivnosti, moramo podsjetiti i na to koliko su nam važne članarine od kojih se uz donacije sve ove godine financiramo i koje nam omogućavaju rad. Zahvaljujemo vam na svakoj vašoj uplati.

I dalje zajedno u borbi do konačnog cilja!

Vaša Udruga Franak

 

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email