Aktivnosti prosinac 2017.

Osvrt na aktivnosti Udruge Franak – Obavijest članovima!

 

Drage naše članice i članovi,

pozdravljamo vas na početku nove godine 2018. i svima vam još jednom želimo sve najbolje, puno zdravlja, sreće i uspjeha. Nakon studenoga koji nam je donio jako puno događanja, želimo vas ukratko izvijestiti o događanjima u prosincu.

Poznato vam je da je HDZ odbacio zakonski prijedlog SNAGE za početne fiksne kamatne marže i time omogućio nastavak nezakonita kamatarenja i bankarske samovolje. Udruga Franak je odmah prvoga dana prosinca javno poručila svima da NIKADA, BAŠ NIKADA neće odustati od svoje borbe za zakonite kredite!

Neugodno nas je iznenadio u Jutarnjem listu od 2. prosinca 2017. objavljen tekst poznatog borca za pravo banaka Gojka Drljače pod nazivom „Krediti u švicarcima su ipak mogli biti povoljni“, kojim je dotični novinar svojevrsnim spinom pokušao uljepšati sliku bankarskoga poslovanja u Republici Hrvatskoj. Pa je tako gospodin Drljača iznio niz insinuacija koje nemaju veze sa stvarnošću. Gospodin Drljača piše između ostaloga da je današnji tečaj CHF „tečaj švicarskog franka na starim razinama, praktično na razinama kada se smatralo da su CHF krediti povoljniji od euro i kunskih kredita“ te se pita „bi li dužnici koji su konvertirali kredite mogli sada tužiti Lalovca, tadašnju Vladu RH i Udrugu Franak, jer su lošije prošli nego da su ostali u CHF kreditima“. Već naviknuti na razna podmetanja i laži onih koji štite bankarski sektor, spremno smo reagirali i objavili priopćenje kao reakciju na te čudnovate, vrlo zlurade i neistinite notorne laži.U svome priopćenju smo po tko zna koji put objasnili sve nezakonitosti u radu banaka i podsjetili na opravdanost provedene konverzije CHF kredita. Jutarnjem listu smo poslali i demanti na članak koji oni, naravno, nisu objavili.

Prosinac je našem članu Goranu Aleksiću donio prvostupanjsku presudu u njegovu privatnom procesu protiv banke kojim je zahtijevao da se njegov CHF ugovor proglasi ništetnim. Prema odluci suda, zbog provedene konverzije ugovor nije ništetan. Udruga Franak je na tu temu održala konferenciju za novinare na kojoj su govorili Denis Smajo, odvjetnica Patricia Đurić te Goran Aleksić. Udruga Franak, naš Goran i pravni stručnjaci tvrde da je ugovor ništetan. Ni konverzija, ni obnova, a niti nagodba ne mogu ukinuti tu ništetnost. Goran je u međuvremenu pokrenuo žalbeni postupak, a najavio je da će tražiti pravdu i pred Europskim sudom za ljudska prava, ako bude potrebno. Podsjećamo na značaj presude u Goranovu predmetu koja daje nadu za 70 000 ljudi koji nisu izvršili konverziju CHF kredita da će njihovi krediti presudom Visokoga trgovačkog suda biti proglašeni ništetnima.

Nakon velikog intervjua s našim Denisom Smajom koji je krajem studenoga objavio magazin Auto klub, a na temu auto-kredita u CHF-u i s osvrtom na presudu Vrhovnog suda RH, isto je učinio i Jutarnji list (što nas posebno veseli jer su te iste novine, kako smo ranije naveli, desetak dana prije objavile spomenuti članak Gojka Drljače prepun neistina o CHF kreidtima). Intervju s Denisom Jutarnji list je objavio i u svome online izdanju.

Da je Udruga Franak glasnik istine koji godinama govori da su izlazne naknade nezakonite, potvrđuju i sudovi. Nedavno je donesena presuda kojom Addiko/Hypo banka predsjednici Prekršajnog suda u Zadru mora vratiti nezakonito naplaćenu izlaznu naknadu u iznosu od 2.405 eura i pripadajuće zatezne kamate.

U RTL-ovoj informativnoj emisiji Direkt bilo je riječi o preplaćenim kamatama i Slučaju Franak. U emisiji je naš Goran još jednom poručio građanima kako nije važna vrsta kredita niti valuta kredita kada su preplaćene kamate u pitanju. U gotovo svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom ugovorenima prije 2013. banke su ugovarale nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope odlukom banke, i svatko tko ima takav kredit može tužbom dobiti preplaćene kamate – i to vrlo vjerojatno BEZ ZASTARE POTRAŽIVANJA. Podsjećamo da iako postoje pravni stavovi da se kolektivna presuda odnosi samo na CHF kredite, meritum te presude vrijedi i za EURO i za KUNSKE kredite jer su u tim kreditima kamate ugovorene na jednak nepošten i time ništetan način kao i u CHF kreditima. Stoga  kolektivna presuda ima vrijednost i za EURO, i za KUNSKE kredite te njezin meritum mora biti primijenjen na sve potrošačke kredite – stambene, auto, hipotekarne i gotovinske nenamjenske kredite. Uostalom, postoje već i neke privatne presude za kredite u kunama koje to potvrđuju.

Dobre vijesti dolaze i iz Grčke gdje su CHF krediti prvostupanjski proglašeni nepoštenima te raste broj zemalja u kojima se stvara ujednačena sudska praksa po pitanju CHF kredita.

Udruga Franak je održala još jednu u nizu javnih tribina. Tema te tribine, održane 13. prosinca 2017. u Zagrebu, bila je pravna zaštita ovršenih i blokiranih potrošača. O tome problemu u kojemu se nalazi sve veći broj hrvatskih građana govorio je naš vrijedni i istaknuti član, odvjetnik Srđan Kalebota.

Udruga Franak održava kontakte i suradnju s udrugama izvan granica RH koje se bave istom problematikom, pa je tako naša Anita Perkov Kalebota snimila video na temu konverzije CHF kredita u Republici Hrvatskoj koji je prikazan na konferenciji u Rumunjskoj.

Udruga Franak i njezini članovi dobili su u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan volontera lijepa priznanja za svoj rad. Neumorna Anita koja je osmislila edukativnu radionicu Mali chefo’financija namijenjenu djeci od 5 do 12 godina dobila je priznanje koje dodjeljuje Volonterski centar Udruge „MI“ iz Splita. Anitu je za priznanje za poticanje financijske pismenosti kod djece predložila Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika, jedna od ustanova dobitnica priznanja za poseban doprinos u promociji i razvoju volonterstva u kojoj je tijekom kolovoza radionica i održana. Kao jedna od 16 organizacija koje se u Šibeniku bave organiziranjem volontiranja, Udruga Franak jedna je od dobitnica priznanja za volonterski doprinos organizatora volontiranja, a naše Anita Perkov Kalebota i Ana Šimić dobile su priznanja za volonterski doprinos. Priznanja dodjeljuje Savjet mladih grada Šibenika. Ta priznanja zasluga su cijele šibenske ekipe Udruge Franak.

Na samome kraju mjeseca, ali i godine, dobili smo još jednu lijepu vijest, ovaj put iz Varaždina: JOŠ JEDNA PRAVOMOĆNA PRESUDA  BEZ ZASTARE POTRAŽIVANJA PREPLAĆENIH KAMATA!

Kako prošli, tako i ovaj mjesec na kraju, ali nipošto ne manje vrijedno za spomenuti – naši volonteri odgovarali su na vaše osobne i telefonske upite, pravni tim je odgovarao na mail upite, održavane su konzultacije.

Nastavljamo istim tempom i u 2018., a svi vi budite i dalje naša podrška. U tijeku je 2018. godina, u kojoj valja podržati rad Udruge Franak obnavljanjem članstva uplatom članarine u simboličnom iznosu od 30 kn. https://udrugafranak.hr/clanstvo/

Očekujemo da u 2018. CHF valutna klauzula konačno sudski bude stavljena izvan zakona za sve kredite i sve dužnike.

Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email