Addiko / Hypo MORA vratiti novac predsjednici Prekršajnog suda u Zadru

  • Addiko/Hypo banka mora vratiti 2.405 eura i pripadajuće zatezne kamate Predsjednici Prekršajnog suda u Zadru, Jadranki Nižić Peroš 
  • Najnovija privatna presuda iz Zadra ponovno dokazuje da su izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita nezakonite, što Udruga Franak tvrdi godinama

Zagreb, 13. prosinca 2017. Udruga Franak saznaje iz medija da je donesena još jedna, zasad nepravomoćna presuda protiv Addiko/Hypo banke, i to na temelju tužbe za vraćanje nezakonito naplaćene izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita. Pa će tako, po pravomoćnosti presude u koju uopće ne sumnjamo, Addiko/Hypo banka morati vratiti predsjednici Prekršajnog suda u Zadru Jadranki Nižić Peroš ukupno 2.405 eura te će morati na to platiti i pripadajuće zatezne kamate.

Naime, Addiko/Hypo banka sutkinji Nižić Peroš naplatila je izlaznu naknadu za prijevremenu otplatu kredita, mada je to nezakonito. Udruga Franak više puta je upozorila na činjenicu da unatoč tome što je izlazna naknada za prijevremenu otplatu ugovorena u većini kredita ugovorenih prije 2010., takva ugovorna odredba nije dopuštena i zbog toga je ništetna. To proizlazi prije svega iz pravomoćne presude Županijskoga suda u Vukovaru kojom je 2014. pravomoćno utvrđeno da se kod prijevremene otplate smije naplatiti samo preostala glavnica te eventualno šteta nastala uslijed prijevremene otplate kredita, a to je u skladu sa člankom 1024. Zakona o obveznim odnosima.

Nikakva šteta ne može se i ne smije unaprijed ugovoriti, a da bi banka dobila naknadu za štetu, ona mora tu štetu dokazati na sudu. Činjenica jest da banke nemaju nikakvu štetu kod prijevremene otplate kredita, nego izlazne naknade zaračunavaju samo zbog toga jer im to dopuštaju HNB i Vlada RH. Time HNB i Vlada RH dodatno pomažu u pelješenju hrvatskih građana, prije svega kroz nezakonitu naplatu kamata koje su banke svojevoljno i vanugovorno regulirale tijekom zadnjih 15 godina u najmanje 200.000 kredita ugovorenih s hrvatskim potrošačima te su krajem 2013. fingirale zakonito postupanje vanugovornim definiranjem fiksnih kamatnih marži. Udruga Franak ponovno upozorava, KAMATNE MARŽE SMIJU SE DEFINIRATI SAMO NA JEDAN NAČIN – UGOVARANJEM DUŽNIKA I VJEROVNIKA.

Velika je šteta da je Vlada RH propustila prihvatiti zabranu naplate izlaznih naknada u postojećim kreditima u novome Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju, što je predložio naš član i  saborski zastupnik Aleksić, pa je njegov prijedlog Vlada RH odbacila i time je uzrokovala sudsko procesuiranje takvih slučajeva ubuduće, što je opterećenje i za dužnike i za banke, opterećenje koje je moglo biti izbjegnuto na temelju pozitivnih zakonskih odredaba.

Udruga Franak neće odustati od dovođenja banaka na pravi put. Naša borba je dugotrajna, ali smo dokazali dosad da smo baš u svemu imali pravo.

Unatoč tome, banke i dalje idu krivim putovima. Prije svega to se događa zahvaljujući HNB-u, Vladi RH, ali i saborskoj većini, jer svi oni zanemaruju bankarske nezakonitosti i gledaju im kroz prste.

Sudska vlast zasad je jedina brana bankarskome sofisticiranom kriminalu uperenom protiv hrvatskih potrošača, a time i protiv Republike Hrvatske!

 

Udruga Franak

 

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email