78 zastupnika podržalo naše prijedloge zakona! Na jesen kraj bankarskim nezakonitostima!

• Zastupnik SNAGE Goran Aleksić poslao je u saborsku proceduru zakonske prijedloge za točno definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata
  • Zakonske prijedloge podržali su svi klubovi zastupnika osim klubova HNS i HDZ
  • Potpise podrške dalo je ukupno 78 zastupnika
  • Očekuje se rasprava i donošenje zakona tijekom nadolazeće jeseni i zime

Zagreb, 12. srpnja 2017.

Zastupnik SNAGE Goran Aleksić i Jelena Benjak iz Udruge Franak, održali su konferenciju za novinare u Hrvatskome saboru.

Goran Aleksić informirao je javnost o tome da je proslijedio u saborsku proceduru dva zakonska prijedloga:

1. Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se utvrdila metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima, i to bez obzira na valutu kredita (kune, euri ili CHF) u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene ne nepošten način.
  2. Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa, i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita (kune, euri ili CHF), da na temelju kolektivne sudske presude u „slučaju Franak“ mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

Zakonski prijedlozi na odgovarajući način primijenili bi se i na CHF konvertirane kredite.

Podršku za oba zakonska prijedloga dali su zastupnici iz gotovo svih klubova zastupnika, osim iz Kluba HNS-a i Kluba HDZ-a.

Podršku su dali: SDP, MOST, Živi zid, HSS, Promijenimo Hrvatsku, GLAS, HSU, Željko Lacković, HDS, IDS, Nacionalne manjine, SDSS, Neovisni za Hrvatsku, Stranka rada i solidarnosti, Stranka međugeneracijske solidarnosti i Reformisti.

Predstavnici klubova zastupnika MOST-a Nikola Grmoja, HSS-a Davor Vlaović, IDS-a Tulio Demetlika te GLAS-a Goran Beus Richenberg također su bili nazočni konferenciji u znak podrške predloženim zakonima, i ukratko su objasnili svoju podršku zakonima. Zastupnik Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku stigao je na sami početak konferencije te otišao radi potreba svojeg kluba.

Ukupno je prikupljeno 78 potpisa podrške, što čini saborsku većinu. Zastupnik Aleksić skupio je većinsku podršku u roku od dva tjedna odnosno puno brže nego što je premijer Plenković osigurao podršku novim ministrima.

To je možda i najveća podrška nekom prijedlogu iz opozicije otkad postoji Hrvatski sabor. Podršku je dao i znatan dio većine, što znači da se radi o zakonima koji predstavljaju općedruštveni interes. To je dokaz da Goran Aleksić iz SNAGE, nakon dugogodišnjeg aktivizma u Udruzi Franak, i kao političar nastavlja raditi na način kako je djelovao i prije ulaska u Hrvatski sabor, bez ideoloških predznaka i s glavnim ciljem da pravna država uredi nepoštene odnose hrvatskih banaka prema dužnicima koji su ugovorili kredite prije 2013. godine.

Valja napomenuti i to, da je predsjednik Kluba HDZ-a izjavio da HDZ ne može dati podršku prije nego Vlada RH iskaže svoje mišljenje o prijedlozima, a u međuvremenu je HDZ dao podršku inicijativi da se konačno riješi problem nezakonitih fiksnih kamatnih marži – o čemu je poslano i službeno pismo Udruzi Franak.

Predstavnica Udruge Franak, Jelena Benjak, u ime Udruge Franak zahvalila je svim zastupnicima koji su potpisali podršku predloženim zakonima te je izjavila da očekuje njihovo brzo uvrštavanje na dnevni red, raspravu tijekom jeseni i donošenje do kraja godine.

Time će konačno završiti era 15-godišnjeg manipuliranja kamatnim stopama od strane hrvatskih banaka, koje su na temelju nezakonitih promjena kamatnih stopa uprihodile od 5 do 10 milijardi kuna ekstra profita, a točne podatke teško je znati, jer ne raspolažemo svim podacima o tome. Osim toga, kamatne stope pale bi u kreditima ugovorenim prije 2013. za 1 do 3 postotna boda i anuiteti za 5% do 20%.

Nakon konverzije CHF kredita, nakon osvještavanja dužnika o njihovim pravima, nakon omogućavanja donošenja odredaba o ništetnosti potrošačkih kredita u stranim zadrugama u Zakonu o potrošačkom kreditiranju, smiješe se novi kvalitetni pomaci u zaštiti potrošača korisnika financijskih usluga.

Vjerujemo da se bliži kraj nezakonitim manipuliranjima kamatnim stopama!

U bankama leži do 10 milijardi kuna neosnovane stečevine koja mora biti vraćena oštećenim dužnicima!

Predloženim zakonima konačno će se riješiti ta dva velika društvena problema!

Vaša Udruga Franak –borac protiv bezakonja!