Evo jedan tekst novinara iz Novog lista koji ne hvali inicijativu udruge:
http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Meduzemlje-Tihomira-Ponosa/Frankovci-ili-kako-neprilika-stvara-medijskog-subjekta
Nekoliko odgovora na tekst.

1. Vjerojatno se mnogo odgovora krije u statutu Udruge Franak.

2. Ideja o udruzi koja bi se bavila zaštitom korisnika kredita s promjenjivom kamatnom stopom zbog neobjašnjivih mjenjanja kamata na kredite od strane banaka je stara više od godinu dana. Činjenica je da je rast Franka bio dodatni okidač i u stvari ljude pokrenuo na akciju.

3. U Hrvatskoj ne postoji, koliko je nama poznato, druga ozbiljna opcija osim Udruge Franak koja stoji iza korisnika kredita s promijenjivom kamatnom stopom. To bi trebala biti možda Udruga Potrošač ali oni se nikad nisu oglasili na temu promjene kamatnih stopa niti na ikakav drugi način protestirali protiv reklamiranja riskantnih kredita, izuzev “Dalmatinskog potrošača”. Mislimo da Vlada RH treba štititi interese svojih građana i da jedina organizirana skupina ljudi koja je u problemu o kojem se priča mora biti saslušana.

3. U pregovorima je bila uključena Hrvatska udruga banaka. Zašto ne bi i Udruga franak iznijela svoje stavove i bila pregovaračka strana zajedno s Vladom RH?

4. Korisnici kredita u CHF su itekako svjesni svoje pogrešne odluke i plaćaju je na svojoj koži što zna i autor teksta. Postavlje se pitanje dali su jedini odgovorni za tako velik, možemo reći, socijalni problem i zašto stručnjaci plaćeni iz proračuna nisu ograničili mogućnost izdavanja rizičnih kredita ili upozorili na vrijeme pri reklamiranju takvog proizvoda na njegovu rizičnost?

5. Problem kredita nije marginalan problem jer se radi o cca 47 milijardi kuna što je vrijednoct cca jedne INE.

5. Udruga Franak je udruga građana, svatko vlastitom savješću u nju ulazi i time podržava ili nepodržava njene stavove.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email