Otvoreno pismo

UF_otvoreno_2 (pdf)

Otvoreno pismo – prijava potencijalnih nezakonitosti banaka

Zagreb, 10. studenoga 2015.

Udruga Franak je nakon prvog zaprimljenog materijala za konverziju jednoga CHF kredita otkrila da Erstebank d.d. ima namjeru kršiti odredbe „Zakona o konverziji“.

Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisano je:

Konverzija kredita

Članak 19.e

(9) Ako potrošač prihvati izračun konverzije kredita, vjerovnik neće tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja, u odnosu na ugovorene, niti postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava.“

Erstebank d.d. u prijedlog aneksa ugovora uglavila je sljedeću odredbu:

„U slučaju donošenja odluke o ukidanju ili prestanku važenja ZID ZPK opisane u članku 13.3. ovog Aneksa, otpast će i pretpostavka temeljem koje su potpisnici ovog Aneksa pristupili potpisivanju istoga. U cilju potpunog informiranja potpisnika ovog Aneksa, kao i sprječavanja sudskih postupaka i pravne nesigurnosti koja može nastati kao posljedica takve odluke, potpisnici ovog Aneksa prihvaćaju da Banka pridržava pravo izjaviti da u tom slučaju od dana ukidanja ili prestanka važenja ZlD ZPK ovaj Aneks ne proizvodi učinke te će se smatrati kao da nije ni sklopljen i primjenjivati će se odredbe Osnovnog ugovora, a svaka strana će biti obvezna vratiti drugoj što je primila temeljem odredbi ovog Aneksa.“

Očigledno je da tim činom Erstebank d.d. krši odredbe članka 19.e stavka 9. ZID ZPK, jer uvjetuje potpisivanje ugovora odredbom koja je zakonom zabranjena.

Osim toga, valja naglasiti da čak i eventualnim ukidanjem ZID ZPK 2015 ne prestaju učinci konverzije. Naime, ako se neki zakon ukine, sve ono što je na temelju takvoga zakona učinjeno prije ukidanja vrijedi i ne poništava se.

Drugim riječima, ako bi nakon potpisanog aneksa i provedene konverzije ZID ZPK bio ukinut, banka ulazi u pravni spor isključivo sa državom, koja je zakon donijela, a druga ugovorna strana s time više nema apsolutno ništa.

Udruga Franak ovim otvorenim pismom obavještava javnost, Hrvatsku narodnu banku (HNB), Ministarstvo financija RH i Hrvatsku udrugu banaka (HUB) da se po zakonu mora striktno postupiti, a da je uvidom u poslane materijale za jednu konverziju utvrdila potencijalno kršenje odredaba ZID ZPK.

Pozivamo HNB i Ministarstvo financija da svojim institucionalnim mjerama već sada osiguraju da sve banke u postupku konverzije kredita postupajusukladno zakonskim odredbama kao i HUB da upozori svoje članice na nezakonitosti u poslovanju.

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email