ZA KREDITE U ŠVICARCIMA ZABRANJENE SU SVE OVRHE, I NEKRETNINSKE I NOVČANE, DO ZAVRŠETKA PRIVATNIH SUDSKIH POSTUPAKA PROTIV BANAKA!

PRAVOMOĆNO RIJEŠIO ŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU RJEŠENJEM GŽ OVR-61/21!
Zagreb, 14. listopada 2021.
Dosad smo izvještavali o odgodama ovrha nekretnina za otkazane kredite u švicarcima, koje redovno sude županijski sudovi u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu, a sada je Županijski sud u Dubrovniku odlučio odgoditi i novčanu ovrhu sve dok se ne završi sudski postupak protiv banke. Županijski sud u Dubrovniku rješenjem Gž Ovr-61/2021 odgodio je 1. rujna 2021. izdavanje naloga za prijenos sredstava u postupku izravne naplate, jednostavnije rečeno zabranio je novčanu ovrhu ovršenika s kreditom u švicarcima.
Važno je pritom naglasiti da je Županijski sud u Dubrovniku, u potpunosti primijenivši pravo EU-a iz presude C-407/18, Kuhar, unatoč isteku roka za ovršenikovu žalbu na pokrenutu ovrhu prihvatio zahtjev ovršenika da se novčana ovrha odgodi.
Dogodilo se to da je Zagrebačka banka jednostrano raskinula konvertirani CHF ugovor o kreditu, nakon čega je na temelju zahtjeva za izravnu naplatu pokrenula postupak zapljene plaće ovršenika putem zadužnice, preko Fine. Ovršenik je 2019. pokrenuo sudski postupak radi utvrđenja ništetnim ugovora o kreditu, a žalbu, i to izvan proteka roka za žalbu, s prijedlogom za odgodu ovrhe podnio je 2020. pred Općinskim sudom u Varaždinu. Sud u Varaždinu odbio je prijedlog za odgodu ovrhe, međutim po žalbi ovršenika Županijski sud u Dubrovniku prihvatio je prijedlog ovršenika i odlučio da se novčana ovrha odgađa sve dok se ne utvrdi stvarno stanje duga na temelju sudske presude iz ovšenikova postupka protiv Zabe.
Ovršenika zastupa varaždinska odvjetnica Andreja Fosin.
Dubrovačka sutkinja Kate Brajković obrazložila je rješenje na sljedeći način:
1. Žalba ovršenika protiv presude kojom se izdaje nalog za novčanu ovrhu osnovana je.
2. Ovršenik vodi postupak protiv Zabe radi utvrđenja ništetnosti ugovora podredno djelomične ništetnosti ugovora te radi utvrđenja preplaćenih iznosa u otplati kredita.
3. Ovršenik je predložio da se ovrha odgodi sve do završetka sudskog postupka protiv Zabe, i to na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona radi izbjegavanja nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, ali je Općinski sud u Varaždinu smatrao da za to nema temelja.
4. Presuda Suda EU C-407/18, Kuhar, upravo ukazuje na to da bi u slučaju ovrhe prije utvrđenja ništetnosti mogla nastupiti dodatna šteta za potrošača ovršenika, koji je već oštećen primjenom nepoštenih ugovornih odredaba.
5. Po ocjeni višega suda, visina obveze koja proizlazi iz zadužnice upravo ovisi o uspjehu parnice koja se vodi zbog utvrđenja ništetnosti ugovora podredno djelomične ništetnosti ugovora.
6. Budući da se radi o ugovoru obuhvaćenom kolektivnom presudom, viši sud je zaključio da su ispunjene pretpostavke iz članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona te je odgodio novčanu ovrhu do završetka postupka za utvrđenje ništetnosti ugovora.
Pozivamo sve potrošače s raskinutim ugovorima o kreditu u švicarcima, bez obzira na to jesu li ili nisu konvertirali kredite, da poduzmu potrebne aktivnosti za sprječavanje ovrha. Za to imaju temelje u presudi Suda EU C-407/18, u ustavnoj presudi U-III-4507/2020 i U-III-4508/2020 te na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona mogu spriječiti kako ovrhu nekretnine, tako i novčanu ovrhu, za što su novi temelj dobili u rješenju Županijskog suda u Dubrovniku Gž Ovr-61/2021.
Uobičajeno, sva dodatna pitanja mogu se postaviti na mailu:
franak.tuzbe@gmail.com