Stiglitz za HRT: Konvertirajte kredite u domaću valutu!

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i mir Joseph Stiglitz došao je u Split kao gost splitskog sveučilišta koji mu je dodijelio počasni doktorat.

Stiglitz se smatra jednim od najistaknutijih svjetskih autoriteta na području makroekonomije, posebno monetarne ekonomije, teorija razvoja, korporativnih i javnih financija, industrijske politike, odnosno pitanja vezanih za raspodjelu bogatstva općenito.

Autor je brojnih znanstvenih radova te se svrstao u red najcitiranijih autora u povijesti ekonomske znanosti. Poznat je kao zagovornik veće državne potrošnje u uvjetima krize. Smatra da će mjere štednje u Europi izazvati  sporiji rast.

Stiglitz je i u Splitu govorio da je politika štednje pogrešna. Smatra da se za Europu pokazala katastrofalnom i ne vodi oporavku, a tko srbi za hrvatsku budućnost, neće je prihvatiti.

U Hrvatskoj je problem to što su se ljudi zadužili u stranim valutama, švicarskim francima i eurima. Promjenom kamatnih stopa dolazi do problema u njihovu vraćanju pa bi bilo pametno ograničiti daljnje podizanje takvih kredita, i to poreznom politikom i propisima. Oni koji su kredite davali nisu pravilno obavijestili one koji su ih uzimali o svim okolnostima. Postavlja se stoga pitanje – mogu li se ti krediti smatrati predatorskima i treba li doći do konverzije u domaću valutu, naglasio je Stiglitz.

Na novinarski upit što bi hrvatska Vlada trebala poduzeti, rekao je kako je hrvatski problem dio sveukupnog problema Europske unije koja se od početka krize nije dobro postavila, u dvije kritične točke. Euro je bio politički projekt, a europska politika nije bila dovoljno jaka da stvori valutu koja će biti održiva. Uz to, središnja banka je bila usmjerena na inflaciju, a ne na zapošljavanje i rast.

Najveći teret odgovornosti za grčku situaciju leži na Njemačkoj. To je relevantno za Hrvatsku – ako vaši ekonomski susjedi ne posluju dobro, to se odražava i na vas. Ekonomska politika koja se provodi u Njemačkoj, i promovira i ovdje, pogrešna je zbog toga što Njemačka ima viškove koji stvaraju neravnotežu u ostatku svijeta. Njemačka prijeti narušavanjem svjetske ravnoteže – višak na jednoj strani stvara još veći deficit na drugoj strani, kazao je Stiglitz.
J. E. Stiglitz rođen je u Garyju (Indiana, SAD) 9. veljače 1941. Diplomirao je na Amherst Collegeu, a doktorirao 1967. na MIT-u. Velik dio znanstvene karijere proveo je na sveučilištima Princeton, Stanford, MIT i Oxford.

Od 2003. profesor je na sveučilištu Columbia, gdje je i supredsjedatelj Sveučilišnog vijeća za globalna promišljanja. Bio je i predsjedatelj Vijeća ekonomskih savjetnika predsjednika SAD-a, supredsjedatelj Svjetske banke 1997.-2000., član međuvladina panela o klimatskim promjenama koji je 2007. , zajedno s Alom Goreom, dobio Nobelovu nagradu za mir.

Nositelj je više od 40 počasnih doktorata iz svih dijelova svijeta. Jedan je od utemeljitelja nove znanstvene discipline na području ekonomije, tzv. ekonomike informacija zasnovane na novim konceptima negativne selekcije  i moralnog rizika.

Izvor: Hrvatska radiotelevizija

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email