Pravomoćne presude za preplaćene kamate – EUR-ski krediti!!

·         Doneseno više pravomoćnih presuda za preplaćene kamate u euro kreditima
·         Splitska banka d.d. nije poštovala ugovorne odredbe i na temelju presude vratila je preplaćene kamate dužnicima
·         5. travnja 2017. tematska sjednica o nezakonitim kamatama u Hrvatskome saboru

Zagreb, 31. ožujka 2017.  Udruga Franak dobila je u posjed kopiju pravomoćne presude za preplaćene kamate u jednome euro kreditu te je dobila informaciju da takvih presuda ima više. Radi se o pravomoćnoj presudi Županijskoga suda u Osijeku, kojom se nalaže Splitskoj banci d.d. da isplati tužitelju cca. 12.500,00 kn plus pripadajuće zatezne kamate, jer Splitska banka nije poštovala ugovorene odredbe o promjeni kamatne stope. Radi se o relativno malome kreditu od cca. 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Saznajemo da ima više takvih pravomoćnih presuda, donesenih zbog nepoštovanja ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi od strane Splitske banke.

Splitska banka ugovarala je u kreditima za poticanu stanogradnju (POS) promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja na temelju promjene 6M EURIBORA, i to samo ako se euribor u polugodišnjem razdoblju između dvaju datuma kada se eventualno mijenja kamatna stopa, promijeni više od jednoga postotnoga boda. U jednome takvom polugodišnjem razdoblju euribor se smanjio za 3 i više postotnih bodova, ali Splitska banka nije smanjila za taj iznos kamatnu stopu nikome od dužnika. Neki dužnici su to shvatili i pokrenuli sudske postupke te su dobili pravomoćne presude u svoju korist.

Nakon što je Splitska banka uvidjela da će izgubiti sve takve sudske sporove, pokrenula je proces nagodbi s dužnicima, pa je nudila i još uvijek nudi takvim dužnicima vraćanje preplaćenih anuiteta + zateznu kamatu unazad 5 godina.

Udruga Franak upozorava dužnike da to nije pravilan način izračuna preplaćenih kamata. Da bi se izračunale preplaćene kamate potrebno je u svakome anuitetu odrediti koliki je trebao biti udio kamate po ugovoru, a koliki je udio kamate naplaćen, pa se onda mora za svaku takvu uplatu anuiteta izračunati razlika naplaćene kamate i kamate koja je trebala biti naplaćena da je poštovan ugovor. Sve se te razlike zbrajaju i onda ukupna suma čini ukupno preplaćenu kamatu. Tome se mora po svakoj preplati kamata dodati i pripadajuća zatezna kamata. Splitska banka nudi nešto niže iznose, jer je razlika anuiteta manja od razlike kamata. Ako se nudi razlika anuiteta, onda se mora korigirati i glavnica u skladu s otplatnim planom za ugovorenu manju kamatnu stopu, a ne za kamatnu stopu koju je banka primjenjivala po sustavu ako prođe prođe (APP).

Nevjerojatna je bahatost i sloboda „hrvatskih“ banaka za koje je kolektivno presuđeno da su ugovarale nepošten način promjena kamatnih stopa, a čak i kada su izuzetno ugovarale pravilan način promjena kamatnih stopa, unatoč tome su opet postupale svojevoljno i van-ugovorno. Kruna svega jest nezakonito van-ugovorno određivanje kamatnih marži početkom 2014. godine, na temelju kojega dan-danas banke određuju kamatne stope u cca. 200 000 kredita, a čak i u konvertiranim CHF kreditima banke su iskoristile pravnu prazninu u Zakonu o konverziji i opet tipskim ugovornim odredbama nametnule dužnicima visoke kamatne marže.

Nevjerojatna je inertnost države, pri čemu mislimo na HNB, Ministarstvo financija, državne inspekcije i DORH – koji mirno gledaju otimanje novca iz džepova hrvatskih građana.

Uvjereni smo da bi sposoban državni aparat, kakav mi očigledno nemamo, našu zemlju podigao na nivo razvijenijih zemalja EU-a, i to samo zahvaljujući prekidanju bankarskih nezakonitih postupaka.

Nadamo se da će tematska sjednica Odbora za pravosuđe i Odbora za financije i proračun, koja će se održati 5. travnja 2017. s početkom u 11.30 u Hrvatskome saboru, u dvorani Ivana Mažuranića, odgovoriti na najvažnija pitanja koja se tiču nezakonitih postupanja „hrvatskih banaka“, nakon čega očekujemo promptno postupanje državnih institucija na konačnome zaustavljanju bankarskih manipulacija kamatnim stopama.

Tko zna koliko još ima pravomoćnih presuda protiv banaka za koje i ne znamo?

Tko zna koliko se dužnika nagodilo s bankama, pa i ne znamo da su banke priznavale svoje nezakonite radnje, jer je to prošlo ispod radara javnosti?

Pozivamo još jednom SVE dužnike koji su prije 1.1.2013. ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da se jave Udruzi Franak radi ispitivanja svojih mogućnosti za podizanje privatne tužbe za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na adresu pravo.udrugafranak@gmail.com

Napominjemo još jednom da dužnici u konvertiranim CHF kreditima trebaju čekati na novu reviziju Vrhovnoga suda, jer ćemo nakon toga imati jasniju sliku što činiti.

Pozivamo dužnike u kreditima s nezakonito ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom da podignu revoluciju bez puške i metaka, revolucija je moguća, ali svatko tko je oštećen mora se pobrinuti da revolucija ne prođe bez njegova sudjelovanja!

Banke su nam dužne milijarde kuna preplaćenih kamata!

Udruga Franak i dalje štiti pravo i pravdu, u inat nepravdi i postupanjima nepoštenih banaka!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email