PREDLOŽAK DOPISA ZA KORISNIKE LEASINGA U KOJIMA JE HANFA NADZOROM UTVRDILA NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU!

Ovih dana na kućne adrese korisnika leasinga stižu obavijesti iz leasing kuća kojima se korisnike leasinga upućuje na rješenje HANFA-e  iz kojeg proizlazi da su leasing društva u razdoblju od 2008. do 2020. godine neopravdano i jednostrano mijenjale kamatnu stopu na štetu primatelja leasinga.

Pozivamo sve korisnike leasinga bez obzira radi li se o pravnoj osobi ili potrošaču koji su dobili ili će dobiti obavijest od leasing društva vezano za rješenje HANFA-e da se za početak pismenim putem (elektroničkom poštom ili slanjem dopisa poštom uz povratnicu) obrate leasing društvu prema predlošku kojeg možete preuzeti ovdje!

Predložak je potrebno dopuniti vašim osobnim podacima, podacima o Ugovoru o leasingu, Rješenju HANFA-e, kao i podacima o leasing društvu kod kojeg ste imali ugovoren leasing.

Nepravilnostima je obuhvaćeno više od 50.000 ugovora o leasingu, piše u nalazu HANFA-e!

HANFA je utvrdila nadzorom da je osam od devet leasing kuća varalo i tako pljačkalo korisnike leasinga. Radi se o sljedećim društvima BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, i UniCredit Leasing Croatia.

Nadzor nad gore navedenim leasing društvima započeo je nakon što je HANFA utvrdila nepravilnosti u poslovanju Raiffeisen Leasing d.o.o. po Rješenju od 18.3.2020. KLASA:UP/I 973-06/19-01/01; URBROJ: 326-01-50-52-521-20-6 te se predložak odnosi i na korisnike tog leasing društva.

Članove Udruge Franak obavještavat ćemo o novostima i sudskoj praksi vezano za povrat neosnovano naplaćenih iznosa kamata i daljnjim koracima protiv leasing kuće bez obzira na njihovo moguće pozivanje na zastaru i opći zastarni rok od 5 godina.

Zatražite pismeno očitovanje od leasing društva prema našem predlošku i prikupite dokumentaciju jer će se tek provjerom dokumentacije od strane odvjetnika i vještačenjem moći utvrditi točna preplata, osnova za tužbu i ispravno postavljanje tužbenog zahtjeva za povrat preplaćenih iznosa kamata. Zbog zakonske obveze čuvanja dokumentacije o kreditu ili leasingu 11 godina nakon zatvaranja kredita ili leasinga dokumentaciju od kreditora zatražite na vrijeme.

Napominjemo dodatno da korisnici leasinga s valutnom klauzulom CHF svakako mogu tužiti leasing društvo i zbog nepoštene valutne klauzule CHF, jer nema nikakve razlike između valutne klauzule CHF ugovorene s bankom ili s leasing društvom. Ipak, moramo naglasiti da u takvome slučaju još ne postoji sudska praksa, ali bilo bi korisno već sad se raspitati o svim mogućnostima takve tužbe kod izabranog odvjetnika, a mi ćemo i dalje pratiti sudsku praksu i  pravovremeno vas informirati o svim novostima, neovisno radi li se o pravnoj osobi ili potrošaču.

Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email