VLADA RH ODBACILA INTERPELACIJU ZASTUPNIKA I OPET BEZ ARGUMENATA POKUŠALA OBORITI TVRDNJE UDRUGE FRANAK!

Vlada RH na svojoj sjednici 27.4. odbacila je Interpelaciju koju su potpisali dvadeset i jedna zastupnica i zastupnik u Hrvatskom saboru.
Želimo ukazati na navode izvještaja Vlade o Interpelaciji, jer smatramo da je nužno informirati javnost o našem stajalištu.
Tako Vlada RH između ostalog kaže:
„1. Vezano uz navod kako je Udruga Franak podnijela kaznenu prijavu protiv zastupnice Republike Hrvatske pred Sudom EU zbog davanja lažnog iskaza u postupku pred Sudom EU u predmetu C-567/20 ističe se kako je ista u potpunosti neosnovana.
2. Nadalje, u postupku pred Sudom EU u predmetu C-567/20 pisana očitovanja podnijele su stranke u glavnom postupku tužitelj A.H. i tuženik Zagrebačka banka d.d. te Republika Hrvatska i Europska komisija, kao zainteresirane osobe iz članka 23. Statuta Suda EU.
3. Briga za potrošače i zaštita potrošača uvijek su bili i ostaju prioritet Vlade Republike Hrvatske te je Vlada Republike Hrvatske, samostalno i u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske kontinuirano tijekom posljednjih nekoliko godina poduzimala mjere u svrhu, kako zaštite potrošača, tako i zaštite interesa Republike Hrvatske.“
Na izjave Vlade RH možemo reći:
Ad 1. Vlada ističe kako je naša kaznena prijava neosnovana, ali bez argumentacije. Mi ćemo samo ponoviti kako je Vlada RH u svojem očitovanju izrekla tvrdnju da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja, što ne odgovara činjeničnoj ni pravnoj situaciji, a o tome je svoje stavove dao i Vrhovni sud kada je odlučio da potrošači imaju pravni interes utvrđivati obeštećenje po CHF kreditima i nakon provedene konverzije.
Ad 2. Vlada RH nije navela kako je Europska komisija dala potpuno suprotno očitovanje u odnosu na njihovo, u kojemu Europska komisija nedvojbeno izriče:
– da se potrošačima nakon konverzije mora omogućiti puno obeštećenje, ako ono konverzijom nije postignuto
– da se puno obeštećenje mora omogućiti čak i u slučaju da je zakonom propisano drugačije, mada u našem zakonu nije bilo nikakvih spornih detalja vezano za potrošačka prava.
Ad 3. Željeli bismo apelirati na Vladu RH da u skladu sa svojim navodima kako su briga i zaštita potrošača uvijek bili i ostali prioritet aktualne Vlade RH konačno imenuju novo Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kako bi i na taj način iskazali svoju stvarnu namjeru da institucionalno i suštinski pruže podršku svim oštećenim potrošačima.
Prijavili smo kazneno agenticu Vlade RH pri Sudu EU, a ona će u svojem iskazu DORH-u morati sukladno zakonu dati odgovore na pitanja te se nadamo da će u skladu sa svojim ovlastima DORH pokrenuti kazneni progon protiv odgovornih osoba zbog lažnog iskaza Sudu EU.
PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email