Udruga Franak uputila molbu čelnicima Zagrebačke banke

 

Niže Vam kopiramo tekst pisma upućenog Zagrebačkoj banci:

Predmet: Molba za provođenje postupka konverzije CHF kredita u EUR kredit

“Poštovani,

obraćamo Vam se u ime većeg broja naših članova, a koji su iz opravdanih razloga propustili rok za prihvat konverzije sukladno Zakona o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju (NN 102/15). Propuštanje ovog roka je u pravilu nastalo zbog teških zdravstvenih problema Vaših klijenata zbog čega nisu bili u stanju potpisati prihvat konverzije, iako su istu željeli provesti, kao i svi drugi dužnici s CHF kreditima, jer bi im na taj način nedvojbeno bila olakšana daljnja obveza vraćanja preostalog kredita.

Ovim putem Vas također želimo izvijestiti da su sve banke koje su provodile konverziju CHF kredita u EURO kredite dozvolile prihvat i provođenje konverzije svojim klijentima i nakon roka utvrđenog zakonom, čime su iskazale dobru volju i namjeru da se poboljšaju do tada narušeni odnosi s CHF dužnicima, a sve zbog općepoznatih višegodišnjih problema u kojima su se našli, ne svojom krivnjom.

Stoga, apeliramo da sve molbe Vaših klijenata koje ste odbili, ponovo uzmete u razmatranje i obradu, te da obratite pozornost na dostavljenu medicinsku dokumentaciju, odnosno na obrazloženja klijenata koji su opravdano bili spriječeni ili onemogućeni prihvatiti konverziju kao neophodno  potrebnu predradnju za konačno provođenje konverzije.

Naime, sigurno Vam je poznato da se medicinska dokumentacija odnosno opravdano propuštanje nekog roka može uzeti u obzir kao argument za povrat u prijašnje stanje te se stoga mogu ponoviti pravne radnje kojima bi se omogućilo u ovom konkretnom slučaju i takvim klijentima da ostvare pogodnosti tzv. Zakona o konverziji i cilja zbog kojeg se zakonodavac odlučio na njegovo donošenje.

Obzirom da je od konverzije proteklo više od godinu dana, i da je prema javno dostupnim informacijama jasno kako je i Zagrebačka banka d.d. izvrsno poslovala u 2016.g. te vrlo mali postotak dužnika u CHF-u nije napravio konverziju, ne vidimo prepreku da i Vi promijenite dosadašnju poslovnu politiku te provedete konverziju onima koji su opravdano propustili rok za prihvat konverzije.

Budući da Vam je zasigurno i reputacijski rizik od iznimne važnosti, Udruga Franak je spremna javno zahvaliti Zagrebačkoj banci d.d. ukoliko se odluči prihvatiti i provesti ovaj naš prijedlog te na taj način olakšati živote preostalim dužnicima u CHF-u koji su ionako pogođeni teškim životnim okolnostima, a prije svega im je narušeno zdravlje.

Udruga Franak”

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!

Adresirano na:
Zagrebačka banka d.d.
Trg Bana J. Jelačić 10
Zagreb

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email