U OSIJEKU, VUKOVARU, SISKU I ZADRU NOVIH ŠEST PRESUDA ZA KONVERTIRANE KREDITE!

UDRUGA FRANAK ČEKA DAN PROGLAŠENJA NIŠTETNOSTI CHF UGOVORA!

Osječki, vukovarski, sisački i zadarski sud donijeli su u razdoblju 10. do 14. veljače šest novih presuda za konvertirane kredite. Tim presudama suci Ivica Grubišić iz Vukovara, Davor Liščić iz Osijeka, Andrea Vasiljević i Vedran Medaković iz Siska te Jadranka Nižić-Peroš iz Zadra dosudili su ukupno 330.000 kuna preplaćenih anuiteta tužiteljima koji su konvertirali CHF kredite. Tužene banke bile su RBA, ZABA, PBZ i Addiko.

Čestitamo odvjetnicima Sandri Panjković i Dinku Ocvareku iz Siska, Ivanu Šalini i Boži Vrkiću iz Zadra te Zoranu Kosanoviću iz Kutine na uspješnom zastupanju svojih klijenata koji su konvertirali CHF kredite.

U presudama dominira stajalište Suda EU iz presude C-118/17 kojom je nedvojbeno utvrđeno da nakon zakonske intervencije u ugovorni odnos i dalje potrošač ima pravo na nacionalnom sudu utvrđivati je li tom intervencijom doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio ništetne ugovorne odredbe. Suci su utvrdili presudama:
1. Da konverzijom nije izvršena restitucija odnosno da tužitelji nisu dovedeni u stanje kao da nikada nisu ugovorili ništetne kamate i valutu CHF.
2. Da glavnica nakon konverzije nije dovedena u stanje kao da nikada nisu ugovorene nepoštene ugovorne odredbe, nego je dapače konvertirana glavnica veća od glavnice po početnome otplatnom planu.
3. Da tužene banke moraju vratiti preplaćene anuitete, ali još i razliku između konvertirane glavnice i glavnice po početnome otplatnom planu, jer je stvarna pravilna glavnica manja od konvertirane glavnice.
4. Sisački sud utvrdio je u obrazloženju presuda dodatno i to da su ništetni aneksi kojima je izvršena konverzija.

Nakon odličnih vijesti iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je odlučilo da naš aktivist Goran Aleksić nije kao saborski zastupnik u sukobu interesa zbog toga što je koordinirao aktivnosti Udruge Franak vezano za rad s odvjetnicima, nove radosne vijesti s općinskih sudova dodatno nas utvrđuju u uvjerenju da će Vrhovni sud RH utvrditi ništetnost aneksa ugovora kojima je provedena konverzija CHF u EURO. Nadamo se da će pritom biti utvrđeno da potrošač ima pravo utvrditi ništetnost temeljnog CHF ugovora, ako je to za njega povoljno, kao što je to već presuđeno u presudama C-118/17 i C-260/18 Suda EU.

Stručni i analitički rad Udruge Franak s odvjetnicima sada u punome svjetlu pokazuje svu svrhovitost tih aktivnosti, jer smo zahvaljujući tesanju slučaja franak do zadnjih najsitnijih detalja uspjeli zajedno s odvjetnicima ustanoviti točno činjenično stanje koje se onda oživotvoruje na hrvatskim sudovima! Još samo da Vrhovni sud RH potvrdi ništetnost temeljnih ugovora, i više nikakvih dilema na sudovima neće biti.

Čekamo s nestrpljenjem i taj dan koji neminovno dolazi! Taj dan bit će za nas novi hrvatski praznik i zvat će se – Dan ništetnosti CHF ugovora!


Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email