ŽUPANIJSKI SUD U VELIKOJ GORICI PRAVOMOĆNO POTVRDIO 25. SVIBNJA 2020. PRESUDU ZA KONVERTIRANI KREDIT!

U ČETVRTAK, 9. SRPNJA, OČEKUJEMO JOŠ JEDNU IZNIMNO VAŽNU PRESUDU SUDA EU!

8. srpnja 2020.

S velikom radošću obavještavamo hrvatsku javnost da je Županijski sud u Velikoj Gorici 20. svibnja ove godine pravomoćno potvrdio presudu Općinskog suda u Vukovaru za konvertirani kredit. Tako već imamo dva županijska suda koji nakon oglednog postupka i dalje pravomoćno potvrđuju presude za konvertirane kredite, a to su sudovi u Zadru i Velikoj Gorici.

Veseli nas činjenica da nespretni i nedopušteni ispad suca Sesse u intervjuu nakon završetka oglednog postupka, ipak nije pustio korijenje, i da suci, kako općinskih, tako i županijskih sudova pravilno potvrđuju da konverzijom nitko nije obeštećen te time dokazuju svoju neovisnost i stručnost u donošenju iznimno važnih odluka.

Presudu je donio sudac Goran Škugor, a zastupnica tužitelja bila je vukovarska odvjetnica Martina Alagić.
Dosuđeno je ukupno 52.000 kuna preplaćenih anuiteta plus pripadajuće zatezne kamate, što će ukupno biti oko 100.000 kuna koje banka mora platiti potrošaču.

U obrazloženju presude kojom se odbija žalba Addiko banke sudac pravilno utvrđuje:
1. Konverzija nije od značaja za tužbeni zahtjev tužitelja.
2. Sporazumom nije riješeno pitanje ništetnosti ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i kamatnoj stopi.
3. Konverzijom tužitelju nisu vraćeni preplaćeni iznosi kamata i razlike tečaja, pa stoga tužitelj ima pravo na vraćanje onoga što je banka neosnovano stekla.

To je izvrsna vijest koja prethodi sutrašnjem izuzetno važnome danu za sve konvertirane kredite, jer će se 9. srpnja na Sudu EU odlučivati o važnome španjolskom predmetu C-452/18 u kojemu će se utvrditi je li sporazum kojim je uklonjena nepoštena odredba o kamatnoj stopi prepreka za tužbu kojom bi potrošač tražio vraćanje svih preplaćenih iznosa koje je banka stekla primjenom nepoštene ugovorne odredbe. U slučaju pozitivnog odgovora, to će značiti da niti naša konverzija nije prepreka za vraćanje svega što je banka nepošteno stekla. Iako je taj odgovor već dao Sud EU u predmetu C-118/17, Dunai, ipak će ta nova odluka po našem mišljenju dodatno i u potpunosti odrediti što je za činiti svim sudovima u Republici Hrvatskoj povodom tužbi za konvertirane kredite, a za činiti im je – utvrđivati pravomoćno iznose koje banke moraju vratiti potrošačima. Naš optimizam utemeljen je na prethodnom mišljenju nezavisnog odvjetnika, koje je pozitivno za sve nas.

Čekamo s nestrpljenjem sutrašnju presudu Suda EU, a ova pravomoćna presuda suca Škugora izvrsna je uvertira za još jedan radostan dan za potrošače oštećene nepoštenim poslovanjem banaka!