ŽUPANIJSKI SUD U RIJECI – NEGATIVNA PRESUDA OPĆINSKOGA SUDA U SPLITU UKINUTA JE I VRAĆENA NA VJEŠTAČENJE

Županijski sud u Rijeci ukinuo je negativnu presudu Općinskog suda u Splitu za konvertirani kredit, i vratio je na ponovni postupak i vještačenje preplaćenih iznosa anuiteta.
Općinski sud u Splitu odbio je najprije 29. prosinca 2017. tužbeni zahtjev tužitelja za isplatu preplaćenih kamata, zbog toga jer je tužitelj konvertirao CHF kredit, pa po mišljenju splitskoga suda nema pravni interes za vođenje sudskog postupka za utvrđenje svojih prava na obeštećenje.
Županijski sud u Rijeci, konkretno sudsko vijeće u sastavu Svjetlana Pražić, predsjednica vijeća, Filka Pejković, izvjestiteljica i članica vijeća te Dubravka Srečec Fletko, članica vijeća, odlučilo je da se takva presuda ukida i vraća na prvi stupanj na ponovno suđenje. Pritom se Vijeće pozvalo na odluku Vrhovnoga suda RH po reviziji Rev-2868/18 i zatražilo od suda u Splitu da vještačenjem utvrdi koja su prava tužitelja na obeštećenje. Odvjetnik koji je ishodio takvo rješenje, jest Mate Glibota iz Splita.
Udruga Franak u više je navrata matematički dokazala zbog čega potrošači koji su konvertirali CHF kredite konverzijom nisu obeštećeni. Glavni razlog leži u činjenici da je stvarna preostala glavnica na dan konverzije manja od konvertirane glavnice, jer na dan konverzije nije uzeta u obzir činjenica da je valutna klauzula CHF ništetna. Baš u svakome kreditu koji je redovno otplaćivan stvarna preostala glavnica na dan konverzije manja je od 5 % do 10 % od konvertirane glavnice, a to je glavni dokaz da banke u konverziji nisu imale niti jednu kunu bilo kakvoga troška niti su pokrile iznosima preplate anuiteta novu glavnicu. Dapače, banke su i nakon konverzije dužne svakome potrošaču preplaćene kamate, preplaćeni tečaj i pripadajuće zatezne kamate.
Očekujemo da Vrhovni sud RH uskoro riješi sve dvojbe po tome pitanju odlukama po revizijama koje su već na razmatranju po pitanju konvertiranih CHF kredita.
Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za preplaćene kamate bez obzira na valutu i vrstu kredita, da se jave Udruzi Franak na mail adresu:
pravo.udrugafranak@gmail.com

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email