USTAVNI SUD ODBIO JE USTAVNU TUŽBU ZAGREBAČKE BANKE

Ustavni sud RH odbio je ustavnu tužbu Zagrebačke banke kojom se Zaba žalila zbog činjenice da je Vrhovni sud RH u reviziji Rev-2245/17 odlučio da se danom podizanja kolektivne tužbe prekida zastara potraživanja u privatnim sudskim postupcima te zastara potraživanja počinje teći ispočetka danom pravomoćnosti kolektivne presude.

Udruga Franak ističe svoje zadovoljstvo Odlukom Ustavnog suda u cijelosti te u potpunosti podržava sva iznesena stajališta i zaključke u presudi.

Zagrebačka banka nastojala je osporiti stav Vrhovnog suda pokušavajući prikazati sudjelovanje na stručnoj konferenciji naziva “Konferencija o sudskoj praksi za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka” od 25. travnja 2018. u organizaciji Udruge Franak spornim te dovesti u pitanje nepristranost uglednih i stručnih sudionika.

Ustavni sud ocijenio je kako su sve optužbe Zagrebačke banke neopravdane te je potvrdio zakonitost i ustavnost djelovanja Udruge Franak odnosno potvrdio kako je konferenciju Udruga Franak kao nositelj zaštite potrošača organizirala sukladno zakonu, a sudionici su imali pravo sudjelovati i stručno izlagati te su ustavni suci otklonili svaku sumnju u neovisnost sudaca.

Ustavni sud tako navodi:
„24.8. S druge strane, udruge za zaštitu potrošača, kao što je Udruga Franak, u čijem radu sudjeluje i navedeni parlamentarni zastupnik, predstavljaju sukladno članku 124. sada mjerodavnog Zakona o zaštiti potrošača (“Narodne novine” broj 41/14., 110/15. i 14/19.; u daljnjem tekstu: ZZP/14) nositelje institucionalnog okvira zaštite potrošača koji su sukladno članku 129. točki 1. ZZP-a/14 ovlašteni pružati preventivnu zaštitu putem informiranja i savjetovanja potrošača o njihovim pravima i obvezama.“

Udruga Franak ističe da je Ustavni sud ispravno potvrdio stav Vrhovnog suda u vezi sa zastarom potraživanja, koji je donesen imajući u vidu svrhu instituta zastare s jedne strane i svrhu sustava kolektivne zaštite potrošača s druge strane te uravnotežujući suprotstavljene interese. Svakako je važno napomenuti i to da je stav Vrhovnoga suda RH potpuno u skladu sa stavovima Suda EU, koji je jasno i nedvojbeno utvrdio kako ne smije biti zastare za restituciju nakon što se utvrdi ništetnost ugovorne odredbe. Upravo u skladu s time, Vrhovni sud RH nedavno je i zauzeo konačno pravno shvaćanje o zastarama potraživanja na temelju ništetnosti, na način da zastara potraživanja počinje teći po pravomoćnosti utvrđenja ništetnosti.

Zagrebačka banka, koja je trenutno u centru skandalozne afere o pranju novca i nezakonita poslovanja utvrđenog od strane nadzornih tijela pokušala je denuncirati rad Vrhovnog suda te iskriviti svrhu rada Udruge Franak koja je ovlaštena informirati i štititi potrošače o njihovim pravima.

Ne znamo koliko su daleko banke spremne ići u nastojanjima da održe na snazi svoje nezakonito poslovanje, no smatramo da im nečasne radnje kojima se služe neće pripomoći u tome.
U zadnje vrijeme postaje jasnije cijeloj javnosti da nemaju dobre nakane i spremni su na sve, od skandalozna oglasa za pokušaj utjecaja na sudove do blaćenja Udruge Franak i njezinih aktivista koji se bore za prava oštećenih potrošača, pa čak i do stvaranja sumnji u neovisnost rada Vrhovnog suda, a sve kako bi spriječili donošenje poštene te na zakonu i pravu Europske unije utemeljene odluke Vrhovnog suda u oglednom postupku koji je u tijeku, i čiji završetak očekujemo tijekom ožujka.

 

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email