UDRUGA FRANAK MVEP-u: OBJAVITE TKO SU AUTORI LAŽNOG ISKAZA KOJIM SU IZDANI HRVATSKI GRAĐANI!

Zagreb, 24. siječnja 2023.

Reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) na našu kaznenu prijavu zbog lažnog iskaza agentice Vlade RH pri Sudu EU neargumentirana je i ponižavajuća za svakog prosječno upućenog poznavatelja okolnosti navedenih u kaznenoj prijavi. U nedostatku argumenata, Vlada RH je arogantno nastupila te je još jednom omalovažila prava potrošača i podržala retoriku kakvu koriste banke.

Tako je nakon naše presice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) preko državnog tajnika, „snažno“ odbacilo „neistinite“ tvrdnje da je zastupnica Republike Hrvatske pri sudu Europske unije dala lažni iskaz. Pa tako državni tajnik Zdenko Lucić „samouvjereno“ kaže kako je stajalište izneseno pred Sudom EU izrađeno od strane nadležnog tijela i usvojeno u okviru redovite procedure. Državni tajnik MVEP-a istaknuo je u reakciji Ministarstva kako je “stajalište i u skladu s argumentima kojima Vlada RH odbija dovođenje u pitanje ustavnosti Zakona, a potom i usklađenosti s pravom Europske unije”.

Obrana MVEP-a uistinu pokazuje neznanje državnih birokrata i dovodi nas u sumnju na povezanost vlasti s bankarskim lobijem. Pa tako niti jednim argumentom nisu pobijene tvrdnje iz kaznene prijave, nego se pokušava izokretanjem smisla kaznene prijave obraniti pozicija dužnosnika MVEP-a. Prije svega, mi niti jednom riječju nismo nikada doveli u pitanje ustavnost konverzije. Konverzija je ustavna, bila je potrebna, i spasila je mnoge tisuće hrvatskih obitelji od izbacivanja na ulicu. Ona nije niti protivna pravu EU-a, o tome uopće nije bilo riječi u pitanju postavljenom Sudu EU.

Mi tvrdimo da je agentica Vlade RH lažno iskazala u Očitovanju Sudu EU:

1. Da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja na temelju ništetne valute CHF.

2. Da su konverzijom uklonjene ništetne odredbe o valuti CHF.

3. Da su potrošači znali da će valuta CHF biti utvrđena ništetnom, pa su stoga prihvatom konverzije odlučili da neće ništa potraživati kada se ta ništetnost utvrdi,

Obrazloženo je u kaznenoj prijavi detaljno zbog čega su ti iskazi u Očitovanju lažni iskazi, ovdje samo ukratko možemo ponoviti da nikakvih odricanja nije bilo, niti su ona zakonima bila dopuštena, da u vrijeme konverzije valutna klauzula CHF nije bila utvrđena ništetnom, pa onda nije bilo niti govora o uklanjanju ništetnosti iz ugovora te da niti jedan potrošač, pa tako niti jedan bankar nije mogao znati da će valutna klauzula dvije i po godine nakon konverzije biti utvrđena ništetnom, što se insinuira u Očitovanju kao nešto što je bilo općepoznato.

Naglašavamo i to da se u tzv. Zakonu o konverziji niti u obrazloženju zakona, pa tako niti u samome zakonu ne pojavljuje niti jedna jedina riječ NIŠTETNOST pa tako nema niti govora o uklanjanju ništetnih odredaba iz ugovora. Zakon je imao jednu jedinu namjenu – izjednačiti položaj CHF dužnika s položajem EURO dužnika. To je corpus delicti da zakon nema nikakve veze s uklanjanjem ništetnih ugovornih odredaba iz potrošačkih ugovora, i da nema veze s uspostavljanjem ravnoteže izuzimanjem ništetnih ugovornih odredaba bez zamjene novim odredbama – što se mora postići na temelju Direktive 93/13.

Očigledno je da dužnosnici u MVEP-u ili uopće ne razumiju pravo EU-a koje daje potrošačima pravo na punu restituciju unatoč zakonskoj konverziji, ili namjerno rade u korist banaka po nalogu nekoga tko ih je na njihova dužnosnička mjesta postavio. Time oni čine ogromnu štetu hrvatskim građanima koji su konvertirali svoje kredite, ali štetu čine i samoj državi.

Pozivamo predstavnike MVEP na javno sučeljavanje s predstavnicima Udruge Franak, bilo kad i bilo gdje, i na tom sučeljavanju neka onda dokažu da su njihove izjave istinite, a izjave Udruge Franak da su lažne.

Saznali smo već sada iz reakcije državnog tajnika da je očigledno kako je stajalište izrađeno u okviru MVEP-a, a to znači da ga možda nije pisala jedna osoba te da ga možda uopće nije pisala agentica Vlade RH, potpisnica Očitovanja. Međutim, ona je prijavljena za lažni iskaz, budući da je ona potpisnica Očitovanja.

Pozivamo MVEP da javno objavi tko su autori, imenom i prezimenom, nakaradnog lažnog iskaza kojim je MVEP zajedno s Vladom RH izdao pravnu državu i hrvatske građane.

Važno je znati – ignorantia iuris nocet – nepoznavanje prava ne opravdava! Izokretanje smisla prava EU-a u korist bankarskog lobija, na štetu 55.000 hrvatskih potrošača ne može biti opravdano nepoznavanjem prava dužnosnika MVEP-a koje je evidentno.

Pozivamo predstavnike MVEP-a na javno sučeljavanje!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email