SUDOVI U OSIJEKU I ŠIBENIKU ODGODILI SU OVRHE NEKRETNINA SVE DOK SE NE UTVRDI NIŠTETNOST CHF UGOVORA!

TO SU PRVE TAKVE ODGODE OVRHA ZA CHF KREDITE NA TEMELJU PRAVA EU, ALI I NA TEMELJU OVRŠNOG ZAKONA!

Zagreb, 11. prosinca 2019.

Općinski sudovi u Osijeku i Šibeniku donijeli su rješenja po kojima se moraju odgoditi ovrhe nekretnina sve dok se ne završe sudski postupci koje ovršenici vode protiv banaka zbog ništetnosti CHF ugovora odnosno ugovornih odredaba.

Odvjetnica Sanja Hajnal uspjela je odgoditi ovrhu nekretnine na osječkom sudu, a odvjetnik Srđan Kalebota uspio je odgoditi ovrhu nekretnine na šibenskom sudu.

To su prve nama poznate odgode ovrha za CHF kredite, jer prijašnje medijske objave o odgodama ovrha odnosile su se na kredite s međunarodnim obilježjem, a ne na domaće kredite hrvatskih banaka.

Osječki sud je utvrdio da nekretnina ne smije biti ovršena na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona, jer bi se ovrhom nekretnine dogodila nenadoknadiva šteta za ovršenika koji istodobno vodi sudski postupak protiv banke zbog utvrđenja ništetnosti ugovora i ostvarenja obeštećenja iz CHF kredita.

Šibenski sud utvrdio je da se ovrha nekretnine mora odgoditi također zbog toga što može nastati nenadoknadiva šteta po ovršenika koji vodi sudski postupak za obeštećenje po ništetnom CHF ugovoru, ali su temelji šibenskoga rješenja i u presudama Suda EU po kojima se mora utvrditi najprije ništetnost ugovora na temelju kojega se vodi ovršni postupak, a to su presude C-415/11, Aziz, C-169/14, Garcia. Dodatno se napominje kako je u tom predmetu ovrha odgođena u odnosu na agenciju koja je preuzela potraživanje od banke.

U budućim postupcima u kojima ovršenici vode sudski spor protiv ovrhovoditelja radi utvrđenja ništetnosti ugovora svakako je potrebno pozvati se na:
1. Presude Suda EU C-415/11, C-169/14 i C-407/18
2. Na članak 65. stavak 1. Ovršnog zakona.

U skladu sa citiranim presudama i odredbama Ovršnog zakona sud je dužan odgoditi ovrhu nekretnine sve dok se pravomoćno ne završi sudski spor za utvrđenje ništetnosti ugovora na temelju kojega se provodi ovrha.

Čestitamo sucima, odvjetnicima i ovršenicima na odgodi ovrha nekretnine!

Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za preplaćene kamate bez obzira na valutu i vrstu kredita, da se jave Udruzi Franak na mail adresu:
pravo.udrugafranak@gmail.com

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email