SUDAC RADOVAN DOBRONIĆ ODGOVORIO JE UDRUZI FRANAK: „DO KRAJA GODINE BIT ĆE RIJEŠENA PREOSTALA PRAVNA PITANJA U SLUČAJU FRANAK!“

Zagreb, 27. srpnja 2022.
Udruga Franak uputila je 18. srpnja 2022. otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda RH Radovanu Dobroniću i predsjedniku Građanskog odjela VSRH Damiru Kontrecu u kojemu je ukratko upozoreno da punih 9 godina nakon presude Trgovačkog suda p-1401/2012 u slučaju franak, javnost nije upoznata s dinamikom i načinom rješavanja pitanja prava na obeštećenje potrošača koji su konvertirali kredite s valutnom klauzulom CHF u kredite s valutnom klauzulom EURO tijekom 2015. i 2016. godine na temelju ZIDZPK 102/15.
Naglasili smo pritom da su prethodno donesene dvije revizije VSRH, Rev-2868/18, Rev-18/2018 i jedan neprihvaćen zahtjev za reviziju Revd-1805/20, u kojima su vijeća VSRH identično potvrdila da potrošači koji su konvertirali svoje CHF kredite u euro kredite imaju pravni interes:
1. Utvrđivati ništetnost iz temeljnih ugovora.
2. Utvrđivati kondemnatorne zahtjeve za utvrđenje obeštećenja.
Nakon našeg otvorenog pisma, već drugog dana, 19. srpnja 22. stigao je odgovor predsjednika Vrhovnog suda RH koji sažeto glasi:
1. Preostala pravna pitanja u slučaju franak ubrzano će se rješavati već tijekom rujna, i očekuju se konačna rješenja najkasnije do kraja godine.
2. Ne treba gubiti povjerenje u rad Vrhovnog suda, koji vodi brigu o interesima građana, ali i o interesima banaka kako bi i one imale cjelovitu sliku radi zacrtavanja svojih poslovnih politika.
3. Izražena je nada da će banke na kraju pristupiti nagodbama, kako bi između ostalog umanjile svoje ukupne nepotrebne sudske troškove.
Odgovor suca Radovana Dobronića prenosimo u cijelosti:
„Poštovani,
u vezi s Vašim pitanjima koja se odnose na dinamiku i način rješavanja pitanja prava na obeštećenje potrošača koji su konvertirali kredite s valutnom klauzulom CHF u kredite s valutnom klauzulom EURO na temelju Zakona navodim sljedeće:
U dogovoru sa sucem Kontrecom odmah nakon godišnjeg odmora, tj. krajem kolovoza održat će se sastanak s predsjednicima vijeća od kojih će se zatražiti da tijekom rujna rasprave predmete koji su bitni. Pored toga i bez obzira na godišnje odmore, pojedini predmeti vezani uz temu CHF kredita su u postupku te sudska vijeća o njima odlučuju i tijekom ljeta , konkretno danas je nekoliko predmeta u vijećanju. Spisi se rješavaju u pravilu pojedinačno, dok sastanci Građanskog odjela i predsjednika parničnih odjela Županijskih sudova imaju drugu svrhu, naime tim putem se nastoji ujednačiti sudska praksa između samih županijskih sudova. Sjednica Građanskog odjela moguća je u slučaju nepodudarnosti odluka pojedinih vijeća, dakle pravilo je da odluke donose suci u vijećima. Prema tome, spisi se i sada rješavaju i bit će svakako riješeni prije kraja ove godine, moguće i ranije od toga. Prema tome, Vrhovni sud radi na predmetima te uvažavajući razloge, pa i nestrpljenje Vaših članova, molim da ne gubite povjerenje u rad Vrhovnog suda. Na kraju, Vrhovni sud vodi računa i o opravdanom interesu banaka da se ovi brojni sporovi okončaju zauzimanjem pravnih stajališta, kako bi one mogle donijeti svoje poslovne odluke. Nadam se da će zauzeta stajališta Vrhovnog suda pridonijeti da se što veći broj postupaka okonča dogovorom stranaka, bez potrebe za daljnjim parničenjem.
S poštovanjem,
Radovan Dobronić“
PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email