SRETAN VAM DAN PRAVA POTROŠAČA UZ JOŠ JEDNU USTAVNU ZABRANU OVRHE NEKRETNINE!

Drage potrošačice i potrošači,
želimo vam sretan Svjetski dan prava potrošača.
Ujedno objavljujemo još jednu dobru vijest.
Ustavni sud je 15. veljače 2022. Rješenjem U-III-5764/2021 odgodio još jednom ovrhu nekretnine ovršeniku koji otplaćuje dugovanja po raskinutom kreditu s valutnom klauzulom CHF.
Zastupnik ovršenika, odvjetnik Srđan Kalebota, podnio je ustavnu tužbu zbog Rješenja Županijskog suda u Šibeniku kojim je odbijena žalba ovršenika i potvrđeno je rješenje o ovrsi Općinskog suda u Zadru. Osim ustavne tužbe, podnijet je i zahtjev za dopuštenje revizije.
Ustavni sud je Rješenjem privremeno odgodio provođenje ovrhe sve dok ne donese odluku povodom ustavne tužbe, a odluku povodom ustavne tužbe donijet će tek nakon što Vrhovni sud RH odluči o dopuštenju revizije te potom i o samoj reviziji u tome konkretnom slučaju.
Moramo sa žalošću ustanoviti da je opet troje ustavnih sudaca koje smo već prije spominjali imalo izdvojeno mišljenje. Unatoč potpuno jasnim smjernicama Europske komisije o postupanju na temelju Direktive 93/13 i unatoč sudskoj praksi Suda EU, to troje sudaca i dalje smatra da ovrha nekretnine nije nenadoknadiva šteta za ovršenika.
Ostalih 10 sudaca u sastavu Miroslav Šeparović, predsjednik, te suci Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović odlučili su privremeno odgoditi ovrhu sve do donošenja konačnih odluka po tome predmetu.
Ustavni sud nije naširoko obrazlagao svoju odluku, jer se između ostalog pozvao na svoje prethodne odluke po istom pitanju U-III-4507/2020 i U-III4508/2020 od 8. lipnja 2021. kojima su ukinuta rješenja Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Šibeniku te ŽS Šibenik mora na temelju tih ustavnih presuda ponovno odlučiti o nedopuštenosti ovrhe po tim predmetima.
Očekujemo da će tijekom proljeća biti utvrđeno pravno shvaćanje o nedopuštenosti ovrha iz kredita s nepoštenim ugovornim odredbama, a s obzirom na to da je sve više sudske prakse koja ide u tome smjeru nema razloga za sumnju u to hoće li se takvo pravno shvaćanje dogoditi.
Uvjereni smo da će tijekom proljeća pravnim shvaćanjem VSRH biti utvrđeno da se ovrhe po nepoštenim kreditima ne smiju provoditi!