RJEŠENJEM ŽUPANIJSKOG SUDA U VARAŽDINU, STALNE SLUŽBE U KOPRIVNICI, GŽ-91/21 ODGOĐENA JE PRAVOMOĆNO NOVČANA OVRHA DO ZAVRŠETKA SUDSKOG POSTUPKA ZA OBEŠTEĆENJE PO CHF KREDITU!

Odgođena je prvi put pravomoćno novčana ovrha na temelju presude Suda EU C-407/18!
Mogli bismo reći da je već dosta uobičajeno da se odgodi ovrha nekretnine, ukoliko se radi o ovrsi po CHF kreditu, a istodobno se vodi postupak za utvrđenje ništetnosti i isplate na temelju ništetnosti, ali nismo dosad imali saznanja da bi neki sud pravomoćno odgodio i ovrhu novčanih primanja do završetka sudskoga spora.
Na Županijskom sudu u Varaždinu, Stalnoj službi u Koprivnici, sutkinja Vesna Rep preinačila je odbijeni prijedlog za odgodu ovrhe Općinskog suda u Zagrebu, i presudila je da se ne smije ovršiti sudužnika po CHF kreditu, sve dok glavni dužnik ne završi sudski spor protiv Zagrebačke banke, u kojemu se traže preplaćeni iznosi zbog ništetnih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF.
Sažetak obrazloženja u Rješenju Gž-91/21 glasi:
1. Odbijanjem prijedloga za odgodu ovrhe odnosno odgodu izdavanja naloga za direktnu naplatu od sudužnika na temelju zadužnice, prvostupanjski sud je pogrešno primijenio materijalno pravo.
2. Glavni dužnik podnio je tužbu protiv Zabe kojom traži isplatu preplaćenih iznosa zbog ništetnih odredaba u kreditu s valutnom klauzulom CHF.
3. U kolektivnom slučaju franak utvrđena je ništetnost odredaba koja vrijedi u konkretnom predmetu.
4. Iako je tužbu podnio glavni dužnik, presuda će imati utjecaj na umanjenje dugovanja odnosno visinu obveze za koju se tereti sudužnika.
5. Ocjena je suda da su se pokretanjem tužbe protiv ovrhovoditelja ostvarili razlozi za odgodu ovrhe.
Presuda Suda EU C-407/18 pušta sve dublje korijenje na sudovima u Republici Hrvatskoj, i time ovrha na temelju dugovanja iz CHF kredita sve više postaje nemoguća misija za banke!