REFINANCIRANJE!!

Drage članice i dragi članovi Udruge Franak,

konverzija CHF kredita u EURO kredite polako se privodi kraju. Razumijemo da među vama ima više ili pak manje zadovoljnih, no nećemo odustati dok ne budu ispravljane sve nezakonitosti u konverziji. Svakako, činjenica jest da je konverzijom u svim kreditima glavnica umanjena od 20 do 40 posto, što već sada otvara mogućnost eventualnog refinanciranja kredita.

Prema anketi Udruge Franak iz siječnja 2016. godine 90% članova je odgovorilo da želi refinancirati kredit, i to kunskim kreditom s fiksnom kamatnom stopom.

Udruga je, stoga, radi lakše usporedbe i donošenja odluke o refinanciranju kredita nakon konverzije, 23. siječnja 2016. god., uputila dopis na adresu 21 poslovne banke te ih zamolila da dostave službene ponude za refinanciranje kredita kunskim kreditima s fiksnom kamatnom stopom te drugim kunskim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom.

U istom pismu je zatraženo i očitovanje oko plaćanja naknade u svezi s prijevremenim vraćanjem kredita, sukladno članku 11. stavku 6. Zakona o potrošačkom kreditiranju (Narodne Novine, br.79/09, 112/12, 143/12, 147/13, 78/15 i 102/15). To pitanje odnosilo se na banke koje su obveznice konverzije CHF kredita u EUR kredite.

Do dana 8. veljače 2016. na adresu Udruge pristiglo je 8 ponuda banka.  Očitovale su se sljedeće banke, i to redom:

1.    Karlovačka banka d.d.
2.    Privredna banka Zagreb d.d.
3.    HPB – Hrvatska poštanska banka d.d.
4.    Croatia banka d.d.
5.    Veneto banka d.d.
6.    Erste&Steiermarkische bank d.d.
7.    Raiffeisen Bank Austria d.d.
8.    Hypo Alpe Adria Bank d.d.

Ponude banaka možete preuzeti putem linka:
PONUDE BANAKA
Informativni kalkulator možete pronaći na sljedećem linku:
REFINANCIJATOR

Udruga Franak nikad neće propagirati niti jednu kreditnu i financijsku instituciju, jer je Udruga osnovana radi promicanja, unapređenja, zaštite i ostvarivanja prava potrošača korisnika usluga tih istih institucija. Ali, od svih ponuda moramo izdvojiti Hrvatsku poštansku banku, koja nije nudila CHF kredite i u državnom je vlasništvu.  Svim članovima Udruge Franak, koji su uplatili članarinu za 2016. god., HPB daje popust na kamatu u iznosu od 0,1 postotnog boda te ne naplaćuje procjenu nekretnine. Kao dokaz članstva možete priložiti uplatnicu članarine za 2016. godinu prilikom zahtjeva za refinanciranje (hub uplatnica ili isprint potvrde o plaćanju putem internet bankarstva).

Preporuka našim članovima jest da prilikom odabira banke za refinanciranje uzmu  u obzir sve uvjete refinanciranja.  Potrebno je proučiti sve potencijalne zamke, sve naknade i troškove (trošak procjene nekretnine, trošak javnog bilježnika, naknada za obradu kredita, naknada za prijevremene otplate i zatvaranje kredita). Ne gledajte samo kamatu, pogotovo ako ne istražite skrivene troškove koji idu uz nju. Zatražite simulacije svih  ponuda te ih pažljivo proučite i usporedite. Zatražite simulacije s otplatom u ratama i anuitetima. Posebno vam skrećemo pozornost na valutni i kamatni rizik prilikom odabira ponude za refinanciranje. Izbor kredita koji je podložan i jednom i drugom riziku, najriskantnija je varijanta od svih, makar će ponuda trenutno izgledati najpovoljnija. Ukoliko imate kakvih nedoumica, pitanja ili se jednostavno želite savjetovati, navratite na konzultacije Udruge te se dodatno informirajte uz pomoć naših volontera.

Na kraju, koliko bolju ponudu možete dobiti Vi osobno, ovisi i o vama.  Pregovarajte, nudite, ispitujte, budite uporni i budite trgovci. Svi vi ste potencijalni klijenti pa se potrudite za dobrobit vas, a u konačnici i za dobrobit cijelog društva, da ponude kamata budu što povoljnije.

Udruga Franak nastavlja borbu i za članove koji nisu kreditno sposobni inzistiranjem na zakonskom rješavanju marže, čime bi bile otklonjene nezakonitosti u svim Euro i kunskim kreditima u kojima su dužnici također oštećeni nezakonito mijenjanim kamatama i nezakonito određenim maržama. U tom smislu potrebno je da svi vi koji to dosad niste učinili, kao i svi korisnici kunskih i euro kredita, podnesete optužne prijedloge nadležnim prekršajnim sudovima, predlošci su na linku:
PREDLOŠCI OPTUŽNIH PRIJEDLOGA

Podsjećamo vas da se besplatne konzultacije za članove Udruge održavaju u vašem gradu, a popis termina i mjesto održavanja možete vidjeti na našim stranicama.
Također Vas pozivamo da uplatom članarine ili donacije za 2016. godinu pomognete radu Udruge.
Link za preuzimanje uplatnice za članarinu:
ČLANARINA

Bez vaše pomoći, mi nećemo uspjeti u svim svojim nastojanjima.

Sretno!

Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email