PROSVJEDNI ZAHTJEVI UDRUGE FRANAK UPUĆENI VRHOVNOM SUDU, VLADI I HNB-U!

24. svibnja 2022.

Udruga Franak održala je 24. svibnja 2022. u zagrebačkom parku Zrinjevac prosvjed zbog višegodišnjih neriješenih pravnih pitanja vezano za kolektivnu presudu u slučaju franak, zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija po tim neriješenim, ali i po riješenim pravnim pitanjima.

Povod za prosvjed bili su sljedeći krucijalni problemi koji uzrokuju pravu agoniju hrvatskih obitelji koje su između 2004. i 2008. ugovarale kredite u francima:

1. Neriješeno pitanje ništetnosti cijelih ugovora u francima.

2. Neriješeno pitanje prava na obeštećenje potrošača nakon prihvata zakonske konverzije CHF u EURO.

3. Nečinjenje HNB-a i Vlade RH prema bankama nakon kolektivne presude.

Na prosvjedu su govorili istaknuti aktivisti Udruge Franak te nekoliko političara koji su došli podržati građanski mirni prosvjed.

U skladu s prosvjednim porukama, Udruga Franak uputila je hrvatskim institucijama sljedeće zahtjeve:

1. Zahtjev da Vrhovni sud neodgodivo prije ljeta riješi krucijalna pitanja u slučaju franak, a to su pitanje ništetnosti temeljnih CHF ugovora o kreditu i pitanje obeštećenja svih potrošača s konvertiranim kreditima.

2. Zahtjev da Vlada RH predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude, a prije svega se to odnosi na ukidanje svih sudskih troškova za tužitelje po kreditima u švicarcima. Za rješavanje te problematike Udruga Franak ponudila je svoju logističku i stručnu pomoć.

3. Zahtjev da Hrvatska narodna banka odmah nakon odluke Vrhovnog suda po zahtjevima iz točke 1. bankama preporuči da pozovu pojedinačno sve potrošače koji još nisu sudski obeštećeni na nagodbe, i da im banke ponude obeštećenja u skladu s odlukama Vrhovnog suda iz točke 1. zahtjeva, a te odluke VSRH svakako mora žurno donijeti.

4. Zahtjev da Hrvatska narodna banka neodgodivo naloži bankama osuđenim u kolektivnom slučaju franak da na svoje uvodne web stranice odmah pa sve do zaključno 13. lipnja 2023. izlože informaciju sljedećeg sadržaja:

„Mi smo banka osuđena u kolektivnom slučaju franak, i svi potrošači koji su kod nas ugovorili kredit s valutnom klauzulom CHF imaju pravo na obeštećenje, ali da bi obeštećenje dobili moraju tužiti najkasnije 13. lipnja 2023. godine.“

Udruga Franak pratit će postupanja institucija i u skladu s njihovim postupanjima planirat će svoje nove aktivnosti i moguće veće prosvjede.

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email