PREŠUTNA PLJAČKA HRVATSKIH GRAĐANA TRAJE VEĆ 20 GODINA!

Današnji sastanak Vlade RH s predstavnicima uprava banaka, kako bi zajedno pomogli građanima, najveći je čin licemjerstva u novijoj hrvatskoj povijesti.
Upravo su banke te koje su prešutno plasirale pokvaren proizvod hrvatskim građanima i zadužile ih uz lihvarske kamate, i sada se od njih očekuje da budu spasitelji.
Loš ili nikakav nadzor rada banaka, nedorečeni članci zakona, rupe u zakonu, lov u mutnom, siva zona, sve je to plodno tlo na kojemu banke godinama u Hrvatskoj ubiru bogatu zaradu svoje sudski dokazano nepoštene poslovne prakse.
Zarada banaka broji se u nekoliko desetaka milijardi kuna otetih i opljačkanih kroz prešutnu pljačku koja traje već skoro dva desetljeća, počevši od lihvarskih kredita u švicarskim francima, a sve uz blagoslov svih odgovornih institucija koje mogu, ali ne žele stati na kraj takvoj nepoštenoj praksi banka, pa su potrošači prepušteni sudovima i dugotrajnim sudskim postupcima.
Zavaravajuća poslovna praksa, neinformiranje potrošača i netransparentno postupanje banaka na štetu potrošača potrebno je sankcionirati na način na im više nikad ne padne na pamet raditi na takav način.
Ne smatramo slučajnim da je današnji igrokaz Vlade i banaka u biti krinka iza koje se odvio stvarni dogovor – banke tobože “spašavaju” građane od minusa, ali za uzvrat Vlada neće dati podršku Radovanu Dobroniću!
Floskule da su banke motivirane načelima socijalne osjetljivosti, pravednosti i pravičnosti su uvreda inteligenciji i zdravom razumu građana, no ministar Marić ne propušta priliku udovoljiti stranim gospodarima hrvatskog naroda.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na još jedan igrokaz koji se odvio s navodno altruističkim činom banaka kad su povukle tužbe protiv Hrvatske s arbitraže u Washingtonu, a zauzvrat su dobile “podršku” Vrhovnog suda u obliku pitanja EU sudu kojim se htjelo dokrajčiti prava dužnika s konvertiranim kreditima na obeštećenje.
Udruga Franak ne vjeruje u sretne scenarije koje kreiraju banke s trenutnom Vladom RH, jer smo svjedoci vremena kroz koje smo se uvjerili da banke nikad nisu bile na strani građana, a dovoljan nam je primjer da i dan danas ne postupaju sukladno kolektivnoj presudi te istu ne prihvaćaju što je opće poznata činjenica zbog koje samo možemo očekivati daljnje kršenje zakona, a ovaj put su im cilj minusi građana.
Pozivamo vas da izdvojite malo vremena i pošaljete svoje mišljenje, prijedloge, molbe, saznanja, zahtjeve ili prigovore o nepoštenoj poslovnoj praksi banaka u Hrvatskoj na sljedeće mailove:
predsjednik@vlada.hr
gradjani@vlada.hr
zastita.potrosaca@hnb.hr
kabinet@mfin.hr
Napišite svoje viđenje njihovih propusta zaštite vaših potrošačkih prava, jer prešutna pljačka traje već 20 godina.