PRESUDA ZA KAMATE IZ EURO KREDITA!

Općinski sud u Splitu dosudio je 6.250 eura preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate te 13.000 kuna sudskih troškova jednome potrošaču koji je tužio OTP banku d.d. Potrošača tužitelja zastupao je splitski odvjetnik Mate Glibota.

Sutkinja Mirjana Rubić utvrdila je da je kamatna stopa ugovorena u kreditu ugovorena na nepošten način, pa stoga banka mora vratiti sve povećane iznose kamata i platiti pripadajuće zatezne kamate.

Sud je prihvatio tužiteljevo svjedočenje budući da ono vjerno opisuje ponašanje prosječnog građanina prilikom podizanja kredita.

Sud je također utvrdio da nepostojanje propisa koji nalažu bankama da u ugovoru o kreditu precizno utvrde uvjete promjenjivosti kamatne stope u relevantnom razdoblju ne daje banci ovlaštenje da kamatnu stopu mijenja po svom nahođenju i time jednostrano mijenja visinu obveze tužitelja potrošača. Upravo u tome se i ogleda potreba primjene korektiva – načela savjesnosti i poštenja te je banka, kao savjesni gospodarstvenik, trebala odrediti i ugovoriti elemente za koji se veže promjena kamatne stope i način primjene tih elemenata.

Sud prihvaća da se kolektivna presuda u slučaju franak odnosi i na euro kredite, pa prema tome nema zastare potraživanja jer je tužba podignuta prije nego je prošlo 5 godina od kolektivne pravomoćne sudske presude.

Udruga Franak sve je vrijeme pozivala euro i kunske dužnike da i oni trebaju i mogu tužiti banke za preplaćene kamate, ako se njihova kamatna stopa povećavala. Zbog toga smo organizirali i suparničarsku tužbu, za koju spor još uvijek traje na Općinskom sudu u Zagrebu. Takvih tužbi za euro ili kunske kredite na kraju ipak ima prilično malo. U ovome trenutku sa sigurnošću možemo reći da onaj tko sada tuži ima pravo dobiti preplaćene kamate za zadnjih 5 godina od dana podizanja tužbe.

Nadamo se da bi Vrhovni sud RH mogao promijeniti svoju sudsku praksu, i utvrditi da ipak nema zastare potraživanja ako se utvrde ništetne ugovorne odredbe. Ako do takve promjene stava dođe, o tome ćemo obavijestiti javnost, a u tome slučaju svi oni koji su zakasnili tužiti za preplaćene kamate imat će novu šansu zatražiti sudski svoj novac.

Pravo EU po tome pitanju nedvojbeno je jasno – ako se utvrdi da su ugovorne odredbe nepoštene i ništetne, sav preplaćeni novac mora se vratiti, i zastare u tome slučaju nema. Očekujemo da će Vrhovni sud RH promijeniti svoj stav u skladu s pravom EU.


Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email