PRAVOMOĆNO JE ODGOĐENA JOŠ JEDNA OVRHA NEKRETNINE NA TEMELJU PRESUDE SUDA EU C-407/18!

ŽUPANIJSKI SUD U BJELOVARU POTVRDIO JE PRAVOMOĆNOST RJEŠENJA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU!
Zagreb, 8. svibnja 2021.
Na krilima presude Suda EU C-407/18 odgođena je pravomoćno još jedna ovrha nekretnine koja je založena u kreditu s valutnom klauzulom CHF.
Pravomoćno rješenje Gž Ovr-124/21 donijela je 19. ožujka 2021. bjelovarska sutkinja Nada Sambol po rješenju sutkinje Mire Brnjevarac s Općinskog suda u Osijeku. Ovršenika je zastupao osječki odvjetnik Branko Kobaš.
Ovršenik, koji je založni dužnik po CHF kreditu, podnio je u siječnju 2021. prijedlog za odgodu ovrhe nekretnine osječkom općinskom sudu koji je prije toga još 2019. donio rješenje za ovrhu zbog neplaćenih dugovanja, i sud je prijedlog prihvatio te odgodio ovrhu dok se ne završi sudski postupak za utvrđenje ništetnosti CHF ugovora. Prije podnošenja prijedloga za odgodu ovrhe, u siječnju 2021. dužnik po kreditu je tužio Addiko banku tražeći utvrđenje ništetnosti ugovora. Ovršenik koji je založni dužnik, otac je dužnika iz kredita od 50.000 CHF. Addiko banka prethodno je kredit otkazala 2013. i dugovanje je prodala DDM Investu, kojem je sada pravomoćnim rješenjem onemogućena ovrha nekretnine sve dok se ne završi sudski postupak za utvrđenje ništetnosti ugovora.
Rješenje je utemeljeno na presudi Suda EU C-407/18 koja je obvezujuća u Republici Hrvatskoj, i na temelju koje se mora odgoditi ovrha nekretnine ukoliko je zalog utemeljen na kreditu koji sadrži nepoštene ugovorne odredbe, a takvi su baš svi krediti s valutnom klauzulom CHF.
S velikom radošću možemo još jednom potvrditi da se pravo EU u Hrvatskoj u većini slučajeva provodi dosljedno, a posebice se to očituje u čitavom nizu rješenja za odgodu ovrha nekretnina koje su založene u kreditima s valutnom klauzulom CHF.
Pozivamo sve ovršenike s kreditima u švicarcima, kojima prijeti ovrha nekretnine, da tuže kreditora za ništetnost ugovora, podredno ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi te da na temelju podignute tužbe zatraže odgodu ovrhe založene nekretnine do završetka sudskog postupka protiv kreditora.
Više o tome možete pitati na mailu:
franak.tuzbe@gmail.com
PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email