OSTVARENE SU JOŠ DVIJE PRAVOMOĆNE POBJEDE ZA KONVERTIRANE KREDITE U ZAGREBU I OSIJEKU!

Zagreb, 10. travnja 2021.
Doznajemo za još dvije pravomoćne presude za konvertirane kredite!
Županijski sud u Osijeku potvrdio je 4.1.2021. presudom Gž-2011/19 pravomoćnost presude Općinskog suda u Zadru kojom je OTP banci naložena isplata 19.900 kuna preplaćenih kamata (ukupno oko 40.000 kuna sa zateznim kamatama), gdje je zastupnica tužitelja bila ogulinska odvjetnica Nada Magdić.
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je 27.1.2021. presudom Gž-1338/20 pravomoćnost presude Općinskog suda u Zadru kojom je Privrednoj banci Zagreb naložena isplata 12.000 kuna preplaćenih kamata, gdje su zastupnici tužitelja bili zadarski odvjetnici Ivan Šalina i Božo Vrkić.
Obje presude odnose se samo na nepoštene kamate, tako da tužitelji moraju novim tužbama zatražiti i razliku tečaja te eventualno ulazne i izlazne naknade, ako su te naknade naplaćene.
U novim tužbama svakako se može dodati i deklaracija za utvrđenje ništetnosti ugovora, uz prihvaćanje rizika plaćanja dijela troška svojih odvjetnika, ako se ta deklaracija pravomoćno ne potvrdi.
U obje presude viši sudovi su potvrdili sljedeće:
1. Konverzijom nije nestao pravni interes za utvrđenje ništetnosti iz temeljnog ugovora o kreditu.
2. Konverzijom nije riješeno pitanje preplaćenih kamata.
3. U skladu s financijskim vještačenjem presuđeno je koliko preplaćenih kamata, uz pripadajuće zatezne kamate, moraju vratiti OTP i PBZ tužiteljima.
Veseli nas to da unatoč činjenici da se na Sudu EU odlučuje o pitanju prava na obeštećenje za sve potrošače s konvertiranim kreditima, i dalje postoje suci koji donose presude utemeljene na već utvrđenim stavovima Suda EU u presudi C-118/17, na čemu im čestitamo! To je dokaz da hrvatsko pravosuđe nije baš onakvo kakvim se prikazuje u dijelu javnosti.
Bez obzira na sve dobre vijesti sa sudova, i dalje smatramo da potrošači s konvertiranim kreditima trebaju pričekati odluku Suda EU, ako nisu još uvijek tužili banku. Kod onih koji jesu tužili, sudovi su u većini slučajeva već prekinuli sudske postupke do odluke Suda EU.
Istodobno pozivamo sve druge potrošače s već otplaćenim nekonvertiranim kreditima da bez odlaganja pokrenu sudske postupke protiv banaka, jer im banke duguju značajne iznose novca zbog naplate kreditnih obveza na nepošteni i zabranjeni način.
Pitajte sve što vas zanima na:
franak.tuzbe@gmail.com