Molba za prijem u Ministarstvu gospodarstva

Predmet:
Molba za prijem (odluka Vlade RH iz NN 105/14)

Zagreb, 24.2.2016.

Poštovani,

molimo da primite predstavnike Udruge Franak radi razgovora o određivanju Udruge Franak kao ovlaštenika za podizanje kolektivnih tužba za zaštitu kolektivnih interesa potrošača – korisnika usluga kreditnih institucija.

U Narodnim novinama 105/14 objavljena je Odluka o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, u kojoj nisu uzeti u obzir značaj i područje koje svojim radom za zaštitu potrošača korisnika usluga kreditnih institucija pokriva Udruga Franak.

Udruga Franak etablirala se kao uspješna i značajna udruga za zaštitu potrošača korisnika usluga kreditnih institucija, a najpoznatija je po uspješno završenom kolektivnom sudskom procesu protiv 8 banaka. Kolektivnu tužbu u odnosnome sudskom procesu Udruga Franak morala je voditi posredno preko udruge Potrošač, jer Udruga Franak nema ovlaštenje za podizanje kolektivne tužbe, što je Udruzi Franak između ostaloga donijelo nepredviđene troškove i nemogućnost da sama bira odvjetnike koji će zastupati prava potrošača korisnika usluga kreditnih institucija.

Udruga Franak najjača je i možda čak jedina udruga u Republici Hrvatskoj koja istinski štiti prava potrošača korisnika usluga kreditnih institucija te u skladu s time smatra da je potrebno i Udrugu Franak ovlastiti za zaštitu prava potrošača u točno određenom području.

Udruga Franak u ovome trenutku broji cca. 30 000 članica i članova.

U skladu s time predlažemo da se spomenuta odluka dopuni na sljedeći način:
U Odluci o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača (Narodne novine br. 105/14) u članku II. dodaje se stavak 2. koji glasi:
„(2) Udruga Franak ovlaštena je za pokretanje postupka pred trgovačkim sudom za zaštitu kolektivnih interesa potrošača korisnika usluga kreditnih institucija.“

Očekujemo da nas uskoro pozovete na sastanak.

Srdačan pozdrav!

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email