DONESENA JE PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA UTVRĐENJE NIŠTETNOSTI PROMJENJIVE KAMATNE STOPE ZA EURO KREDIT S PROMJENJIVOM KAMATNOM STOPOM I TO ZA OBRTNIKA!

OBRTNICI I PRAVNE OSOBE IMAJU JEDNAKA PRAVA KAO I POTROŠAČI, BANKE SU OPLJAČKALE POTROŠAČE, OBRTNIKE I PRAVNE OSOBE MANIPULACIJAMA KAMATNIM STOPAMA!

Zagreb, 21. srpnja 2020.

Na konferenciji za novinare Udruga Franak informirala je javnost o novim činjenicama vezanim za nezakonito poslovanje banaka u Republici Hrvatskoj. Na Županijskom sudu u Zagrebu pravomoćno je utvrđeno da  je OTP banka na nezakonit način ugovorila kamatnu stopu u kreditu s valutnom klauzulom Euro s obrtnikom, i to s obrtnikom koji obavlja poslove iz područja financijskih usluga. OTP banka morat će vratiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate, pri čemu nema zastare potraživanja za preplaćene iznose, što je utvrđeno pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda RH od 30. siječnja 2020.

Na konferenciji su govorili Elvis Sudar, predsjednik Udruge Franak, aktivist Goran Aleksić, odvjetnici Igor Vretenar i Igor Metelko te Goran Herceg, član Udruge Franak koji i dalje plaća nepoštene kamate, i nepošteni tečaj CHF, unatoč pravomoćnoj kolektivnoj presudi.

Elvis Sudar rekao je kako već desetu godinu traje borba hrvatskih građana predvođena Udrugom Franak protiv banaka u stranom vlasništvu koje harače Hrvatskom. Njihovim prevarama ne vidi se kraja. Nevjerojatno je da je otkrivena afera Raiffeisen leasing, u kojoj je sadašnji direktor HUB-a bio predsjednik tadašnjeg NO-a RBA Leasinga koji je blagoslovio nezakonite promjene kamata u preko 15.000 ugovora o lizingu, i nevjerojatno je da taj čovjek i dalje ostaje na čelu njihove udruge. No, možda i ne čudi što je ostao na čelu te udruge kada znamo da je nezakonito poslovanje modus operandi gotovo svih njezinih članica. Bez obzira na njihovu financijsku nadmoć, pravda je na strani oštećenih fizičkih i pravnih osoba koje u toj iscrpnoj borbi pobjeđuju na svim frontama. Najsvježiji dokaz za to je i prva PRAVOMOĆNA presuda za ništetnost promjenjive kamatne stope u korist obrtnika koji nije potrošač.

Goran Aleksić rekao je kako su sve tvrdnje Udruge Franak još jednom potvrđene pravomoćnom presudom. Prvi put je u Hrvatskoj jedan obrtnik koji nije potrošač dobio pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je banka s njim ugovorila ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke, koja je neodrediva i zbog toga je ništetna, gdje je temelj za presudu Zakon o obveznim odnosima, i konkretna presuda nema nikakve veze sa zaštitom potrošača. Rekao je kako su banke sve do 2013. u ugovorima o kreditu s pravnim osobama i potrošačima ugovarale ništetne ugovorne odredbe o kamatnoj stopi te je naglasio kako su banke imale dva temeljna načina nepoštena poslovanja. S jedne strane ugovarale su kamatne stope koje se mijenjaju odlukom banke, koje su zbog toga ništetne, s druge strane, ako bi ugovorile kamatne stope na pravilan način, onda bi u slučaju kada bi kamatne stope trebale padati zbog pada vrijednosti promjenjivog parametra banke povećavale izvanugovorno odnosno nezakonito kamatne marže. Na ta dva načina manipulacija kamatnim stopama banke su opljačkale oko 10 milijardi kuna od potrošača i pravnih osoba u Hrvatskoj. Rekao je kako se gotovo čitava današnja likvidnost banaka temelji na novcu koji je tijekom zadnjih 15 godina doslovce opljačkan kreditnim korisnicima, i fizičkim i pravnim osobama, te kako nije nikakvo čudo da su menadžeri banaka dobivali milijunske bonuse. Za takvo poslovanje kakvo su organizirale uprave hrvatskih banaka u zapadnoj Europi se naplaćuju ogromne kazne, pa čak i kazne zatvora za organizatore takvoga poslovanja. U Hrvatskoj takvi menadžeri dobivaju bonuse. Znakovito je kako se Hrvatska udruga banaka uopće nije oglasila povodom otkrića HANFA-e da je njezin šef bio predsjednik Nadzornog odbora Raiffesien Leasinga koji je dao zeleno svjetlo za manipulaciju maržama u ugovorima o lizingu.

 

Naglasio je kako na temelju pravnog shvaćanja Vrhovnoga suda RH od 30. siječnja ove godine, nema zastare potraživanja za preplaćene kamate, i pozvao sve obrtnike, sve pravne osobe i potrošače koji sumnjaju u manipulaciju kamatama da se jave Udruzi Franak.

Odvjetnik Igor Vretenar dobio je tu prvu pravomoćnu presudu za ništetnost promjenjive kamatne stope obrtnika koji nije potrošač, pa je objavio kako je Županijski sud u Zagrebu potvrdio pravomoćno presudu Općinskog suda u Puli i tom presudom je utvrdio:

  1. Da kamatna stopa koje se mijenja odlukom banke ne važi kako za potrošače tako i za obrtnike, ali i za pravne osobe.
  2. Nakon te deklaratorne presude na prvome stupnju će se vještačenjem utvrditi iznos za isplatu, u konkretnom slučaju OTP banka morat će vratiti ukupno 39.700 kuna u kreditu koji je iznosio 85.000 eura.
  3. Da je kredit na temelju kojega je dobivena pravomoćna presuda otplaćen, ali budući da odredba o kamatnoj stopi nije odredba manjeg značaja nakon deklaratorne presude slijedi utvrđenje visine iznosa koji se mora vratiti.

Posebno je odvjetnik Vretenar naglasio kako se tu konkretno radilo o obrtnicima za financijske usluge, dakle o ekonomistima profesionalcima, ali to ništa ne znači u odnosu na ugovorenu kamatnu stopu koja je bila neodrediva. Neodredivost kamatne stope nije dopuštena i ništetna je u svakome ugovoru o kreditu, pa čak i u onome kreditu koji banka ugovori s drugom bankom.

Odvjetnik Igor Metelko govorio je o tome da su banke osim neodredivih ništetnih kamatnih stopa i ništetne valutne klauzule CHF ugovarale potencijalno ništetne ulazne naknade bez specifikacije troškova, što bi trebao biti razlog za ništetnost takvih naknada, a već su sudski utvrđene ništetnost naknada za prijevremenu otplatu kredita te ništetnost općih uvjeta koji se mijenjaju odlukom banke. Postavlja se opravdano pitanje što je osim podataka o strankama u ugovoru o kreditu uopće bilo zakonito u ugovorima ugovorenim prije 2013.

Goran Herceg vrlo je ogorčeno objasnio da mu nije jasno kako je moguće da HNB i vlast u Republici Hrvatskoj tako mirno promatraju pljačku stoljeća koju su izvele banke u stranom vlasništvu. Opljačkano je možda čak 30 milijardi kuna primjenom nepoštenih kamata i nepoštene valutne klauzule CHF, i potpuno je neshvatljivo da državu za to nije uopće briga. Potpuno je neshvatljivo da Vrhovni sud RH do dana današnjeg nije razriješio još neka preostala pravna pitanja u slučaju franak. Nevjerojatni su razmjeri te pljačke stoljeća u kojoj su opljačkane i fizičke, i pravne osobe. Banke upravo računaju na sporost sudova, na nezainteresiranost države da pomogne građanima, i na strah građana od sudskih troškova, pa se nadaju kako će čitava njihova nezakonito stečena likvidnost ipak na kraju ostati njima.

Banke u stranom vlasništvu ugovaranjem nepoštenih kredita i nepoštenih lizinga opljačkale su hrvatske građane za ukupno 30 milijardi kuna, od čega se 10 milijardi odnosi na manipulacije kamatama, a 20 milijardi na manipulacije tečajem švicarskog franka.

Taj novac itekako bi mogao podići hrvatsko gospodarstvo u godinama koje dolaze!

Udruga Franak poziva sve pravne i fizičke osobe koje su ugovarale kredite ili leasing prije 2013. da se jave Udruzi Franak na mail adresu franak.tuzbe@gmail.com radi savjetovanja o potencijalnoj tužbi protiv banke odnosno leasing kuće.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email